Как се прави домашна лютеница?

6584
Как се прави домашна лютеница?
Снимка: supichka.com

Да приготвите лютеница у дома е лесна задача, стига да имате малко повече свободно време.

Необходими продукти:

10 кг чушка/пиперка

4 кг патладжан

7 кг домати

1 чаена чаша олио

3 супени лъжици сол

1 супена лъжица черен пипер

1 чаена лъжица кимион

1 чаена лъжица захар

Начин на приготвяне:

Първата и най-трудоемка фаза е подготовката на доматеното пюре. За приготвянето на 2 кг доматено пюре са необходими около 6-7 килограма домати, като количеството на доматите зависи от сорта им. Добре е да изберете добре узрели по-месести домати, например сорт Рома. Измивате доматите и ги обелвате, след което ги смилате с мелачка или пък с кухненски робот. Ако мелите доматите с машинка за мелене на месо, то сложете приставката, която отделя семките. Ако мелите доматите с кухненски робот, след това претрийте доматената смес през едро сито, за да останат в нея семките и да стане вашата лютеница по-гладка. Получената доматена каша изсипвате в голяма тенджера и я слагате на котлона. Доматената сместа трябва да ври до получаване на гъсто доматено пюре. Разбира се, може да ползвате и готово доматено пюре и да спестите време, но тогава вашата лютеница ще загуби от автентичния вкус на класическата домашна лютеница.

Изпечете пипера/чушките и патладжана. Може да ги изпечете в чушкопек, но ако имате възможност, е най-добре да изпечете зеленчуците на жар, за да имат характерния опушен аромат на изпечени на жар зеленчуци. След като изпечете чушките и патладжана ги обелвате, оставяте ги да се отцедят добре и ги смилате с машинка за мелене на месо или с кухненски робот, но не на гладка каша, а да останат дребни парченца, за да получите желаната консистенция на класическа домашна лютеница.

Идва моментът, в който трябва да започнете да варите лютеницата. Истинска класика е приготвянето на домашна лютеница в голяма тава на огнището в двора. В съвременните условия обаче, не всеки има възможност да запали огън в двора, за да вари лютеница и тази част от процедурата става най-често в кухнята. Имайте предвид, че по време на варене сместа за лютеницата пръска, затова изберете възможно най-голямата и дълбока тенджера или разпределете сместа и я сварете на два пъти.

Изсипвате кашата от смлени чушки и патладжан в тенджерата и я слагате на котлона и бъркате непрекъснато, защото в противен случай сместа бълбука и пръска и има риск да ви изгори. Сместа трябва да поври 10-тина минути, докато водата изври. След това добавяте и сгъстеното доматено пюре, като продължавате да бъркате непрекъснато още 10-тина минути. Към така сварената смес добавете олиото и подправките, като продължавате да бъркате непрекъснато още 5 минути, за да може лютеницата да се овкуси добре. Има класически признак, по който се разбира, че лютеницата е достигнала необходимата гъстота - разбърквайки сместа в тенджерата, трябва да остава следа, в която да се вижда дъното.

Готовата лютеница сипвате гореща в бурканчета, които затваряте на момента. Бурканчетата трябва да се заварят. На дъното на голяма тенджера слагате стара хавлиена кърпа, върху която нареждате бурканчетата. Пълните с вода, докато бурканчетата бъдат покрити с вода и слагате тенджерата на котлона. След като водата заври трябва да поврат 15 минути.

Източник: supichka.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com