Достойнствата на хората, които се изразяват нецензурно

7078
Достойнствата на хората, които се изразяват нецензурно
Снимка: Thinkstock/Guliver

Хората, които често и много попържат, правят това не поради беден речник и неспособност да изразят мислите си по друг начин. До този извод са стигнали авторите на статия в сп. Language Sciences, съобщава The Independent.

По време на експеримент учените призовали студенти доброволци за 60 секунди да си спомнят и да запишат колкото се може повече нецензурни думи и за сравнение - обикновени думи, например прякори на животни.

Псувайте за здраве!

Ругаенето и псуването е полезно за здравето, установихабритански учени, цитирани от в. "Дейли мирър". Според екипа на д-р Ричард Стивън...

Оказало се, че способните да си спомнят много нецензурни думи от различен тип също така знаят и могат бързо да си спомнят максимум думи и в други лексикални категории. С други думи – хипотезата за бедния речник на псуващите не се потвърдила.

"Обикновено се смята, че злоупотребяващите с подобна лексика хора са мързеливи, необразовани, че имат беден речник и не са способни да се сдържат. Но нашето изследване показа, че богатият набор от лексика табу се явява по-скоро индикатор на развитата реч, а не прикритие на нейните недостатъци", отбелязват авторите на статията.

Освен това доброто владение на нецензурни думи се оказало свързано с повишения невротизъм и откритост на опита, както и с понижена доброжелателност и добросъвестност (от така наречената Голяма петорка психологически черти).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com