Дунакс е най-старото име на коя българска планина?

22518
Дунакс е най-старото име на коя българска планина?
Снимка: БГНЕС

Чували ли сте името Дунакс?

Това е най-старото име на планината Рила.

Старите имена на Рила

Дунакс
Най-старото име на Рила е Дунакс, Доункас, Донука. Според латинския писател и географ Страбон това име е дадено от траките през V в. В превод от тракийски означава “изобилие от вода”.

Роула
По-късно славяните наричат планината Роула, което се превежда като “водна планина”. Оттук постепенно имено се видоизменя на днешното Рила.

Водите на Рила

Неслучайно нашите предци свързват планината с водата. Рила е важен хидроложки възел за страната с изключително голям хидроенергиен потенциал, който представлява около ¼ от целия потенциал на страната. Водните запаси, които се формират в границите на планината, са най-важният ресурс на чиста питейна вода за околните селища, София, част от населението на Северна Гърция и европейската част на Турция.

Знаете ли какво е старото име на Рила?

Реките на Рила

От най-високата планина на Балканския полуостров извират едни от най-пълноводните и дълги реки - Искър, Марица и Места. Изворите на много притоци на тези реки, както и на Струма, също се намират във високопланинските части на Рила - Бели, Леви, Прав и Черни Искър, Бяла и Черна Места, реките Белица, Благоевградска Бистрица, Градевска, Изток, Рилска. Реките, които извират от Рила, се характеризират с преобладаващо снежно-дъждовен режим.

Езерата на Рила

Във високите части на Рила са се образували много ледникови езера. Обикновено са разположени на надморска височина 2000-2600 метра. Повечето от тях се характеризират с малки размери, но красотата им е несравнима, а водите - кристално чисти.
Ледниковите езера в най-високите планински части са възникнали по време на ледниковите периоди и по-специално по време на кватернера.

Тогава в ледниците има екзарационни процеси, благодарение на които се появяват циркусни езера. Поради тази причина те най-често заемат дъна на циркуси и тераси, които са породени от ледници. В Рила има общо около 233 езера, от които 189 са циркусни. От тях общо 35 езера са временни (образуват се през определени периоди), а от останалите голяма част са постоянни.

Рилските езера се оттичат едно в друго заедно с Рибните, Мусаленските, Урдините, Якорудските, Грънчарските, Валските, Казанските, Джендемските, Маричините, Манастирските, Скалишките, Ропалишките и Чернополянските езера, които също се намират в Рила.

Най-голямо е Смрадливото езеро - 212 дка, което е начело в класацията между всички ледникови езера на Балканите. Най-дълго е Горното Рибно езеро - 801 м. Най-дълбоко е Окото (37,5 м), едно от Седемте рилски езера. Най-високо разположено е Леденото езеро - на 2715 м надморска височина, а най-ниско - Сухото езеро - на 2045 м.

Кой е най-големият град в Рила планина?

Седемте рилски езера

Сред ледниковите езера най-известни, живописни и посещавани са Седемте рилски езера. Представляват езерна група, включена в списъка на 100-те национални туристически обекти. Намират се в централната част на Рила и включва Горно рибно езеро, Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Долното, Трилистника.
Много световни духовни учители посочват Седемте рилски езера като един от енергийните центрове на света, редом с Мачу Пикчу в Перу и Тибет.

Неслучайно Учителят Петър Дънов избира точно това място за своята паневритмия. За първи път Дънов идва на Рилските езера през 1929 г., а 5 години по-късно започва да се занимава с паневритмията. Това е цикъл от упражнения, подобни на танци, които се практикуват от последователи на Бялото братство на брега на езерата. Всяка година над 2000 души от цял свят идват в Рила за посрещане на Слънчевата Нова година.

Минералните води на Рила

Минералните води са свързани с дълбоките разломни структури на земната кора. В подножието на планината извират горещи минерални извори, сред които най-известен е този в Сапарева баня. Водата изскача във вид на гейзер с максимална температура от 101,4 градуса. Това е най-горещият извор у нас и единственият гейзер на Балканите. Минерални извори са открити още в Благоевград, Разлог, Долна баня, Осеново и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com