Кой е най-големият град в Рила планина?

21263
Кой е най-големият град в Рила планина?
Снимка: община Благоевград

Рила е най-високата планина в България, чиито първенец – Мусала с височина от 2925 метра е най-високият връх на Балканите и шести по височина в цяла Европа. Една от стоте туристически забележителности на България – Рила е дом на редки и защитени видове, балкански ендемити, на най-големия манастир у нас – Рилския, на най-посещаваната от туристи група езера – Рилските езера, на най-големия национален парк в страната ни, носещ името на планината – Национален парк „Рила“, на едни от най-популярните и приказни хижи, издигнати високо в планината като хижа „Седемте езера“, която също е част е от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

От Рила планина започват началото си Марица, Места и Искър – едни от най-пълноводните и дълги балкански реки, а в подножието на Рила е единственият гейзер на Балканите, намиращ се в популярния балнеоложки курорт Сапарева баня. Най-високото, най-дългото, най-обширното, най-невероятното и единственото си дават среща в Рила, за да изпълнят планината с живописни гледки и местенца, създадени за съпреживяване и невъзможни за описване с думи. А кой е най-големият град в Рила планина и с какво се характеризират селищата в най-високата планина в България?

Знаете ли кой е най-големият град в света?

Най-големият град в Рила планина?

По високите части на Рила ще откриете само приказно красива природа, спиращи дъха гледки и хижи, очакващи смелите туристи и още по-смелите алпинисти, устремили се да докоснат небето от високите върхове на Рила, да се насладят на красотата ѝ или да покорят Балканския първенец Мусала.

В подножието на планината обаче са скътани множество селца и редица големи градове, чиито бит, поминък, история и съществуване са тясно свързани с планината. Сред по-големите градове в рилските поли с население между едва 2 000 и впечатляващите почти 74 000 жители са Якоруда, Самоков, Разлог и Рила, Костенец, Кочериново, Долна баня и Дупница, Белово, Белица, Велинград и Благоевград. Най-малкият от градовете е Кочериново с 2135 жители по данни на НСИ към септември 2022 година, разположен на само 8 километра от най-големия град в Рила планина и по-скоро в подножието ѝ – Благоевград.

История и факти за най-големия град в Рила планина

Носещ името Горна Джумая до 1950 година, Благоевград е икономически, културен и образователен център на Югозападна България. Най-големият град в подножието на Рила планина е на 14 място по големина у нас с 82 281 души по постоянен адрес по данни на ГРАО към настоящата 2023 година. Градът е известен с университетите си и е популярно място за обучение и забавление сред младите хора.

Знаете ли кой е най-високият град в България?

Благоевград е древен град, възникнал около 300 г. пр.н.е. като тракийското селище, познато с името Скаптопара. Топлите минерални извори в района благоприятствали възникването на селището именно на това място – в района на днешния благоевградски квартал Грамада. Развитието на селището продължава до заселването на славяните по тези земи, с което животът в Скаптопара замира.

По време на Османската империя, завладяла Балканите и господствала над тях, от XV век ново селище възниква на мястото, на което било Скаптопара. Носело е различни имена по време на съществуването си – Джума, Баня, Орта Джума, Джумая, Горна Джумая. Вероятно името е свързано с това, че петък е бил пазарният ден и дюкянчетата посрещали търговци и купувачи, а джумая на турски означава именно това – петък.

Горна Джумая, което е последното известно старо име на града, се развил с бързи темпове след Освобождението. Новото и настоящо име, което градът приема през 1950 година, е в чест на Димитър Благоев.

Местоположението на града, съчетано с многото млади хора – студентите – придаващи му колорит и живот, обуславя растежа и развитието на най-големия град в Рила планина и днес. Той е сред малкото български населени места, при които не се наблюдават драстични промени в броя на населението и обезлюдяване. Броят на жителите бележи системен ръст до 1985 година, след което се запазва относително постоянен до днес с малки отклонения и леко редуциране по време на различните преброявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com