Ето как правилно да подредите хладилника си

18316
Ето как правилно да подредите хладилника си
Снимка: iStock/Guliver

Съхранението на храната в хладилник в безразборен ред може да влоши качеството на продуктите и да ги направи негодни за употреба по-скоро. Ето защо е важно да знаем как правилно да подредим провизиите си.

Нека започнем с продуктите, които се съхраняват на вратата. Най-напред трябва да сме наясно, че тази зона от хладилника е с най-непостоянна и по-висока температура, тъй като се отваря. По тази причина не е добра идея на вратата да съхраняваме напитки и храни с животински произход. Вероятно сте свикнали тук да подреждате яйца и мляко, но учените ни съветват да се откажем от този навик, защото при него рискуваме да се развият вредни бактерии в тези животински храни заради по-високите градуси.

По-добре да държим в отделенията на вратата сосове, алкохолни и безалкохолни напитки, където поради наличието на консерванти продуктите ще останат годни за употреба въпреки промените в температурата при отваряне на хладилника. Добър избор за съхранение на врата са и бутилките с вода.

Къде тогава да подредим яйцата, месото и млечните храни? Най-добре да стоят на долния рафт, който се оказва най-студен. Тук трябва да са и рибата, охладеното месо и карантиите, но те не бива да престояват в хладилника повече от 24 часа. Когато съхранявате храната на дъното на уреда, бъдете сигурни, че изброените животински продукти са добре опаковани и не капят.

В така наречените чекмеджета на хладилника по правило се поставя зарзаватът, като листните зеленчуци трябва да са обвити в намокрена хартия, за да не повяхват бързо. Никога не съхранявайте различни по вид плодове (или зеленчуци) заедно, защото така ще се развалят по-бързо. Не оставяйте растителните продукти в завързани найлонови торбички, защото също се развалят скоро.

5 храни, които не сте предполагали, че трябва да се държат във фризера

Току-що се прибирате от пазар и се купили замразен грах? Разбира се, че ще го приберете във фризера. Имате остатъци след вечеря? Веднаг...

Всъщност най-добре да ги съхранявате в мрежести пликове или направо навън. Последното важи най-вече за картофите и тиквичките, които съдържат нишесте. Според учените нишестените храни стават вредни, когато стоят дълго време в хладилника.

Ето че идва ред и на горния рафт в хладилника. На него се препоръчва да съхраняваме сготвени ястия, тъй като температурата е по-умерена. Но не ги оставяйте там за повече от 2-3 дни.

За хладилната камера нещата са ясни – там е мястото на дълбоко замразените хранителни продукти.

За да е наред всичко в хладилника ви, редовно премахвайте от него ненужните и развалени храни. Веднъж на всеки четири седмици пък не забравяйте да го изчистите с дезинфекциращ препарат или кухненски оцет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com