Ето какво да направим при слаб разсад

30212
Ето какво да направим при слаб разсад
Снимка: Йорданка Калчева/Actualno.com

На първо място, трябва да разберете причините, поради които разсадът от домати е слаб. Може да има няколко:

1.            Недостатъчно осветление. За пълното си развитие доматите се нуждаят от много светлина. Но ако разсадът от домати го получи в малки количества, той започва да посяга към източника на светлина. Стъблото бързо се изпъва, изтънява, без да има време да укрепне. Друг признак на лошо осветление са бледите, светли, слаби листа.

2.            Прекомерно поливане. Ако водата застоява на дъното на съда с разсад и не се отстранява от дренажната система, тогава корените нямат какво да дишат, те се задушават и спират да се развиват.

3.            Прекалено топло е. Високата температура ускорява растежа на разсад от домати, което е напълно нежелателно преди те да бъдат засадени в земята.

4.            Засяване на семената твърде рано. Ако засадите семена през януари-февруари, тогава преди засаждането на открита почва храстите ще бъдат тънки, дълги, нежизнеспособни.

5.            Гъсто насадени. Ако растенията са гъсто засадени, те блокират светлината си, което стимулира растежа им. Няма достатъчно място и осветление за нормалното развитие на разсад от домати.

Как да произведете купища разсад, без да използвате почва

Ако сте върли почитатели на домашно отгледаните зеленчуци, то имаме страхотна новина за вас – направили сте правилния избор. Зн...

6.            Злоупотреба с азотни торове.

7.            Липса на хранителни вещества.

След като разбрахте причината за активния растеж на разсад от домати, довел до изтъняване на стъблото, трябва незабавно да започнете да неутрализирате вредните фактори.

Начини за укрепване на разсад от домати

Здравото растение, преди да се засади на открито, трябва да има силно стъбло, нисък храст, тъмни листа и много цветни яйчници. И ако разсадът от домати е тънък и дълъг, реколтата ще бъде лоша и закъсняла.

В Крушари ще си разменят цветя, разсади за зеленчуци и вещи за бита

„Имам в повече. Вземи си, ако нямаш“ – това е наименованието на инициатива, която стартира в добруджанската община Кр...

1.            Осигурете подходящо осветление. Оптималните светлинни часове за домат са 16 часа. Разстоянието от източника на изкуствено осветление до домата трябва да бъде поне 50 см, за да не се получи допълнително нагряване.

2.            Разумно поливане. Да се полива само когато горният слой на почвата изсъхне. Също така трябва да се погрижите за наличието на дренажна система за изтичане на излишната влага.

3.            Следете околната температура. Отглежданият разсад от домати трябва да се държи при температура не по-висока от 15 ° C.

4.            Ако растенията са гъсто засадени и са в контакт, можете да отрежете краищата на листата, с които те достигат едно до друго. Това ще намали конкуренцията за слънчевите лъчи. Можете също така да засадите домати в голяма саксия.

5.            Можете да отрежете върха на разсада и да го поставите във водата, където той ще поникне. Частта от стъблото с листа, останали в саксията, ще укрепне и ще расте. Един закърнял домат ще направи два здрави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com