Ето защо е хубаво да се разходим след вечеря

923
Ето защо е хубаво да се разходим след вечеря
Снимка: iStock/Guliver

Ползи от ходенето след хранене

Чувствате се претъпкани след обилно хранене? Отидете на разходка, за да го смекчите. Факт е, че мързелът ви заобикаля след обилно хранене и просто ви се ляга. Но ако легнете веднага след хранене, това може да ви създаде проблеми и да причини киселини. В такава ситуация е най-добре да се разходите за няколко минути, за да регулирате процеса на храносмилане. Знаете ли, че ходенето след хранене също е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания? В едно проучване, проведено с приблизително 30 000 възрастни, ходенето по 30 минути всеки ден, 5 дни в седмицата е свързано с 20% намален риск от развитие на сърдечни заболявания. Прочетете, за да научите повече.

Темпо на ходене

Първото нещо, което трябва да имате предвид, е да ходите с леко-средно темпо след хранене. Избягвайте бързото ходене или джогинг веднага след хранене, тъй като това може да причини болки в стомаха и дори да причини подуване. Като начало вървете 5-6 минути с леко темпо. След няколко дни можете да увеличите времето до 10 минути с умерено темпо. Ако не ви се разхожда навън, можете просто да се разходите на закрито. Разходете се от една стая в друга и из цялата къща за 10 минути.

Не правете тези 5 грешки по време на тренировка, ще увредите ставите

Ползи

Ако се чувствате претъпкани и летаргични след хранене, най-добре е да отидете на разходка. Ходенето ускорява процеса на храносмилане, което може да предотврати проблеми като подуване на корема и преяждане. Ако седнете или легнете веднага след обилно хранене, може да забележите стомашни проблеми като киселинен рефлукс и газове. Леката разходка след хранене стимулира метаболизма и помага за изгарянето на калории. Твърди се също, че разходките след хранене намаляват глада за захар, който обикновено имаме след хранене. Те също така засилват кръвообращението в цялото ви тяло и ви кара да се чувствате по-малко летаргични. Има скок в нивата на кръвната захар след хранене, тъй като тялото ви започва да разгражда храната. Особено за пациенти с диабет е препоръчително да се разхождат 10 минути след хранене. 

Идеално време

Ако ходенето след хранене е толкова полезно за тялото, тогава колко дълго трябва да бъде в идеалния случай? Обикновено 10 минути ходене след всяко хранене са достатъчни за тялото ви. Това означава 30 минути ходене всеки ден, по 10 минути след закуска, обяд и вечеря. Според вашите нужди можете да го увеличите до 15 минути всяка, но избягвайте да прекалявате с него. Накратко, 10-минутна разходка с леко темпо е най-добрата за тялото ви, за да засили храносмилането, да помогне за загуба на тегло и да предпази стомашните проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

5 храни, за които да забравите след тренировка
5 храни, за които да забравите след тренировка

Не бързайте да се поглезите с храна след изтощителна физическа активност: нека да разберем кои храни ще отхвърлят цялата ви упорита работа във...