Хитри начини, с които да накараме децата да се хранят здравословно

1584
Хитри начини, с които да накараме децата да се хранят здравословно
Снимка: iStock/Guliver

За съжаление, разбираме колко важно е здравословното хранене, едва когато пораснем и започнем да усещаме, че тялото ни моли да му дадем качествена храна. Колкото по-рано го чуем, толкова по-добре. Това важи и за децата. Много е важно да им създадем правилни хранителни навици от ранна възраст, но знаем как малчуганите се мусят при вида на броколи в чинията, например. Затова сме ви приготвили няколко хитринки, с които да накарате децата да се хранят здравословно.

Приготвяйте им любимите ястия, но по здравословен начин – това важи и за самите вас. Всяко ястие може да се приготви по същия начин, но с полезни заместители на иначе не толкова полезните храни. На пазара има изобилие от продукти, както и информация за тях, която ще ви помогне да направите любимите рецепти здравословни. Може дори да приготвяте сладкиши, които да бъдат със заместители на захарта или с плодове, което ще ги направи и по-полезни.

Странните знаци, които показват, че детето ви е надарено

Според учените 20 процента от съвременните деца проявяват признаци на надареност още в предучилищна възраст. Надареността и резултатит...

Поднасяйте храната по интересен начин за малчуганите – в различни фигурки, личица, човечета, картини дори. Може да изрязвате зеленчуци и плодове под различни форми. Това ще привлече вниманието им и ще ги накара да опитат онова, което ги очаква в чинията.

Поискайте помощ от любимите анимации на децата – може да купите чинии с анимационни герои или да превърнете в ястието в нещо, което им напомня за любимия герой. Това е доста хитър начин да ги накарате да седнат на масата и да се насладят на здравословната храна, която сте им приготвили.

Пазарувайте заедно с децата – въведете ги в света на хранителното пазаруване, показвайте им с какво удоволствие избирате полезните продукти, говорете им какво смятате да приготвите с тях. По този начин ще възпитате у тях отношение към здравословната храна.

Поднесете закуската по по-интересен начин – вместо стандартния начин, изненадайте детето с ново представяне на закуската. Така може да процедирате и с останалите ястия. Когато акцентирате на закуската, ще му покажете, че тя е важна, че не трябва да се пропуска и че може да бъде много, много вкусна.

Какво да направим, ако децата ни изпаднат в гневна криза

Има толкова много съвети как да се справяте с децата, особено с по-малките, че родителите често остават напълно объркани и несигурни от...

Хвалете полезните продукти – дори може да споменавате техните ползи за здравето пред детето. Разбира се, по начин, по който то да ги разбере. Обяснете му защо е хубаво да се храните с точно тези определени продукти. Обръщайте внимание на вкуса, на цвета, на всичко онова, което може да остави следа в съзнанието на детето и да събуди обичта му към съответната храна.

Хранете се и вие здравословно – няма как да искате от детето да направи нещо, ако и вие самите не го правите. Приготвяйте здравословна храна за цялото семейство и показвайте, че се наслаждавате на продуктите. Така детето ще разбере, че това е установен начин на хранене у дома и точно той е правилният.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com