Хората, които в никакъв случай не трябва да ядат чесън

22038
Хората, които в никакъв случай не трябва да ядат чесън
Снимка: iStock/Guliver

Чесънът е идеалното решение за много заболявания. Той ще помогне в борбата с инфекцията, укрепване на имунитета, понижаване на холестерола, намаляване на възпалено гърло. Ако се яде редовно по време на заболяване, това ще улесни отделянето на секрети, останали в долните дихателни пътища, и ще помогне за намаляване на температурата.

Нищо чудно, че се счита за естествен антибиотик в традиционната медицина. Използвана е преди много години. Смесите от мед и мляко, обогатени с чесън, са много популярни и днес.

Дали обаче този зеленчук е напълно безопасен за нашето здраве? Кой трябва да ограничи консумацията на чесън?

Много научни екипи изследват влиянието на чесъна върху човешкото здраве. Многобройни анализи показват, че повечето хора могат да ядат зеленчука без страх. Във всяко правило обаче има изключения.

Струва си да използвате силата на чесъна. Трябва обаче да знаете, че съдържащите се в него вещества могат да взаимодействат с някои лекарства, особено с болкоуспокояващи. Говорим за препарати, които се използват при настинка или грип. Ако лекуваме инфекция с парацетамол, не трябва да ядем чесън в ударна доза (поне две скилидки на ден). Причина?

Ако се яде за дълъг период от време и в големи количества, чесънът може да увреди черния дроб. Допълнителният прием на парацетамол увеличава този риск. Междувременно това вещество е една от основните съставки на болкоуспокояващи и антипиретици, използвани по време на настинка. Ето защо трябва да внимавате за това.

Също така, ацетилсалициловата киселина в комбинация с чесън може да има странични ефекти. Ще го намерим в лекарства против коагулация или против настинка. Зеленчукът намалява съсирването на кръвта, така че избягвайте да го консумирате, докато приемате лекарства, които действат по този начин.

Ако имате и проблеми с кръвната захар - откажете се да ядете големи количества чесън. Една за няколко дни няма да навреди на никого, но две главички или повече всеки ден за дълги периоди може да бъде рисковано.

Ако ядете чесънът редовно, това леко понижава нивото на кръвната Ви захар. За тези, които приемат лекарства за диабет, спадането на кръвната захар може да бъде по-силно. В крайни случаи ефектът от комбинирането на лекарства и чесън може да бъде хипогликемия. Неговите симптоми включват слабост, главоболие и раздразнителност.

Хората, страдащи от твърде ниско кръвно налягане, също трябва да се въздържат от консумация на чесън. Причина? Чесънът може да го понижи още повече и може да загубите съзнание.

Тези с високо налягане също трябва да внимават за зеленчука, особено когато приемат лекарството Лизиноприл. Препаратът трябва да се приема ежедневно. И избягвайте чесъна!

Яденето в комбинация с лекарство за понижаване на кръвното налягане може да увеличи ефекта на лекарството. Това е много опасно, защото може да доведе до рязък и внезапен спад на налягането.

Хората, които се борят със свръхчувствителна храносмилателна система, се съветват да избягват пикантни храни, включително чесън. Големи количества от това растение могат да раздразнят стомашната лигавица и да причинят болка в хранопровода .

Още по-лошото е, че чесънът, комбиниран с лекарства използвани за лечение на стомашно-чревни заболявания, може да влоши цялостното ви здравословно състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com