Храните, които ще ви заредят с енергия през деня

1537
Храните, които ще ви заредят с енергия през деня
Снимка: iStock/Guliver

Всяка храна по своему носи своята енергийна стойност за човешкото тяло в по различен начин и количество. Някои от храните са по-богати на тази стойност от други подобни. Други са богати на калории, но не значи, че ни набавят необходимата енергия за деня. Сред тях са изделия от бяло брашно, десертите и различните сладкиши, пържени храни, богати на много въглехидрати, като всички те нямат реалните хранителни стойности за полезни за човешки организъм вещества.

Храните, които са най-полезни, в съдържанието си изобилстват от бавно разграждащи се от организма протеини и сложни въглехидрати. Енергийното ниво на тялото зависи много от съня ни през денонощието, физическата  активност, дали спортуваме или не, честотата, количеството и калорийния баланс, който приемаме. Въпреки всички тези стандарти, някои храни не са с много богати енергийни стойности. Те ни осигуряват много сили  през целия ден, важни  за генерирането на енергия в тялото.

ЯСНИ индикации, че сте загубили ФОРМА и нямате ЕНЕРГИЯ

Последните две години генерално промениха живота ни, като пандемиите и затварянията у дома предизвикаха доста по-застоял начин на живот...

Лещата

Лещата е истинска супер храна. Тя е  източник на много фибри. Ето защо  осигурява много енергия на тялото и ситост за дълъг период през деня. Тези хранителни вещества в лещата могат да осигурят не само енергия на тялото ни, но и да стабилизират нивата на захар в кръвта, спомагайки за повишаване на енергийните нива на тялото.

Кисело мляко

Киселото мляко или йогурта е особен енергиен източник, защото осигурява много протеини. В същото не е висококалорично като храна, така че можете да го консумирате без притеснения. Богат е на Б група витамини, които са много важни за  процеса на превръщане на хранителните вещества в енергия.

Цвеклото

4-те задължителни цветя за щастие вкъщи

Стайните растения имат своята неоспорима роля в живота на всяко едно домакинство. Те не само насищат въздуха с кислород, но и правят по...

Цвеклото също е с богати енергийни стойности, а ефектът му е дълготраен. То е богато на въглехидрати и може да осигури достатъчно енергия. В съдържанието си има много нитрати, които могат да разширят кръвоносните съдове и да увеличат притока на кръв, кислород и хранителни вещества към всички органи. Това води до осигуряване на повече енергия за процесите на тялото.

Ядки и семена

Това е отличен източник на триптофан, аминокиселина, която е отговорна за здравия, здравословен сън, също така намалява раздразнителността, бори се с депресията и подобрява работоспособността. Между другото, триптофанът е много важен за хората с наднормено тегло, той нормализира апетита и притъпява глада. Ядките насищат тялото с протеини, което ни дава сила и ситост. Въпреки това, за да се преборите с умората и лошото настроение, най-добре е да ядете непечени и несолени ядки и семена, иначе ще получите повече вреда, отколкото полза.

Риба и морски дарове

Рибата съдържа много жизненоважни хранителни вещества: омега-3 мастни киселини, триптофан, витамин D, витамин B6 и много други. Заедно те действат като естествен енергизатор, който поддържа защитните сили на тялото и ви кара да се чувствате добре. Морските дарове съдържат йод, който пряко влияе на работоспособността и мозъчната дейност. За да поддържате добра форма, яжте риба, водорасли, скариди и други морски дарове поне веднъж седмично.  

Тези храни ви засищат за най-дълго и ви помагат да отслабнете

За да отслабнете, важно е не само какво ядете и как тренирате, но и колко калории поглъщате на ден. Намаляването на калориите е трудно,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно