Игнац Земелвайс - лекарят, който даде на медицината антисептичните методи

23385
Игнац Земелвайс - лекарят, който даде на медицината антисептичните методи
Снимка: Wikipedia

Днес Google отдава почит на едно от най-големите имена в медицината - Игнац Филип Земелвайс (1 юли 1818 г. - 13 август 1865 г., Австрийска империя).

Земелвайс е известен с прилагането на антисептичните методи, които сериозно са ограничили разпространението на зарази и са свели до минимум смъртните случаи.

Земелвайс е лекар и учен в Австрийската империя, специализирал хирургия и акушерство. През 1847 г. той прави един от първите опити за изследване на причините на следродовата треска (т.нар. сепсис) у много родилки. Той прави проучвания в болниците, където смъртността при раждане често била между 30 и 50%, като това много превъзхождало смъртните случаи в домашни условия.

Лекарят първоначално прави предположения, че инфекцията се донася от инфекциозното и патологоанатомичното отделение на лечебните центрове. За тогава се е знаело, че медиците практикували в патологоанатомията, а веднага след работата върху трупове, отивали да израждат, почиствайки ръцете си единствено с обикновени носни кърпи или парцали.

Земелвайс започва да си дава сметка, че случаите на родилна треска в акушерските клиники спадат драстично след прилагането на елементарни хигиенни мерки като дезинфекция на медицинските пособия и най-вече на ръцете на персонала.

През спомената 1847 г. Земелвайс въвежда масова дезинфекция, като за целта използва разтвор на хлорна вар. Благодарение на това смъртността сред родилките и новородените спада с над седем пъти – от 18 до 2,5%.

За съжаление, медицинската общност гледала на публикациите на лекаря, меко казано, с неодобрение. Неговите предположения и опити за доказателства на хипотезата му за дезинфекцията на помещения, прибори и ръце, преди каквито и да било медицински манипулации, са остро отхвърлени от колегите му.

На 30 юли 1865 г. Земелвайс е вкаран с измама в лудница в предградието Дьоблинг (днес окръг на Виена). Той разкрива измамата, прави опити да избяга, но е заловен от персонала, който го пребива по особено жесток начин. Земелвайс умира след 14-дневен престой в лудницата от септицемия (обща гнойна инфекция - бел. ред.) на 47-годишна възраст.

Правилата за хигиена на Земелвайс са актуални и днес. През 1906 г. в Будапеща му е издигнат паметник с надпис „На Спасителя на майките“, а родният му дом на улица „Апрод“ е превърнат в Музей на историята на медицината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com