Има ли акули в Средиземно море?

13441
Има ли акули в Средиземно море?
Снимка: iStock

Туристи и гмуркачи често си задават този въпрос. Краткият отговор е - да, има акули. Но няма причини за безпокойство.

Най-малко 47 вида акули се срещат в Средиземно море, но много малко от тях биха застрашили хората. Тук могат да се срещнат почти всички видове акули, тъй като Средиземно море е свързано с Атлантическия океан чрез Гибралтарския проток. Само тези видове, които предпочитат топлата среда, живеят в средиземноморски води. 15 от всички видове акули, срещани в Средиземно море, могат да са опасни за плувците. За щастие, повечето от тях никога не достигат до местата, посещавани от туристи.

Акулите са много неразбран вид. Като върховен хищник, те са изключително важни за екосистемата на всеки океан. Повечето видове акули са напълно безопасни. Освен това, те са под сериозна заплаха поради риболов и агресия от страна на туристическата индустрия. 

Кои видове акули се срещат в Средиземно море?

Няма да изброяваме всички 47 вида, които обитават Средиземно море, а само най-често срещаните.

Синя акула

Това е най-често срещаният вид акули в Средиземно море. Сините акули обитават хладни, дълбоки води. Доближават брега, само ако са изгубени, млади или в беда. Забелязват се най-често по крайбрежията на Франция, Италия и Гърция. Размножават се най-лесно в сравнение с другите видове, затова и най-често се срещат. Представляват много малък риск за хората. Въпреки това, ако сини акули доближават крайбрежието, плажовете се затварят, просто за безопасност.

Има ли акули в Черно море?

Пясъчна тигрова акула

Shark Point в Бейрут е едно от местата, където може да се наблюдава този уникален вид акули. Тези страхотни, малки и донякъде игриви акули не представляват опасност за хората. Точно обратното, много гмуркачи се радват на приятната среща с тях. Пясъчните тигрови акули са страхливи и много лесно ще се уплашат от хората.

Акула чук

Съществуват 3 различни подвида от акулите чук във водите на Средиземно море. Впечатляващи на външен вид, акулите чук са чудесен пример за красотата на природата. И все пак, най-добре е да им се възхищаваме от разстояние или чрез контролирана среща в клетка с акули.

Те са бързи, агресивни и истински върховен хищник. Макар да не нападат хора, могат да проявят агресия само, ако за сериозно застрашени. За съжаление, големите им перки често се използват за приготвяне на супа, което ги превръща в застрашен вид.

Чернопера акула

Черноперите акули са сред малкото видове, които обичат плитките води вместо дълбоките. Затова често могат да се срещнат близо до коралови рифове, лагуни и заливи. Срещат се често и в Средиземно море. Те също са едни от малкото видове акули, забелязвани често около Израел и Египет, където се предполага, че се придвижват от Индийския океан и Червено море през Суецкия канал. Популярни са и в Бора Бора. Наречени са “чернопери” поради прекрасния черен ръб на перките и понякога на опашките им. Не са агресивни и опасни за хората. По-скоро са плахи и предпочитат да избягат, отколкото да се бият.

Най-опасната акула

Котешка акула

Котешката акула почти не прилича на акула, тъй като е доста малка и с по-различен вид. Но изглеждат очарователно. Дълги са около 90 см и имат мека перка, поради което приличат на голяма риба. В Средиземно море се срещат 3 вида котешки акули, от които единият предпочита големите дълбини и дори и гмуркачите няма да срещнат. Дребнопетнистата котешка акула обича рифовете и пясъчните дъна в плитки води. 

Бича акула

Бичата акула често се бърка с черноперата акула и също като нея обича топли и плитки води. Трябва ли да се страхуваме от нея? Не. 
Когато се втурва да атакува, плува бързо и се извива, откъдето идва и името. Рядко напада хора. Може да ги срещнете в южните части на Средиземно море. Лесни са за улов и често са предпочитани заради перките и масло от черен дроб. Затова този вид е в списъка на застрашени видове и в някои райони уловът им е забранен.

В Средиземно море може още да срещнете следните видове акули: голяма бяла акула, тигрова акула, млечна акула, акула вършачка, малка бодлива акула и др. Не забравяйте, че няма причини да се страхувате от тях и едва ли ще ги срещнете на крайбрежието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Цветница 2024
Пожелания за Цветница 2024

Наближава Цветница! Тази година празникът се пада на 28 април, неделя, седмица преди Великден. На този ден празнуват всички с прекрасните имена...