Има ли акули в Черно море?

48612
Има ли акули в Черно море?
Снимка: Pixabay

Много туристи, решили да почиват на Черно море, се безпокоят за сигурността на плуването в неговите води. Особено е тревожно изобилието на прясно месо от акула по рибните пазари, защото показва близкото присъствие на тези морски хищници.

Има ли опасни за хората акули в Черно море?

Обаче Черно море е безопасно за хората по отношение на обитаващи го хищници. Многобройните крайбрежни гъсто населени градове, интензивното корабоплаване, многото плажуващи хора - всичко това не предлага комфорт на опасни морски обитатели. Досега статистиката все още не е зарегистрирала случай с нападнат от акула човек в Черно море.

Какви акули може да бъдат срещнати в Черно море?

Сред всичките многобройни видове акули само черноморската е постоянна обитателка на Черно море. Сравнително неголяма, наричана популярно „морско куче“, с дължина около метър и тегло 8-12 кг, тя има удължена форма. Нейното тяло със светли страни и тъмен гръб е осеяно с отровни малки бодли (несмъртоносни, просто убожданията от тях парят). Има отличен апетит: напада всякакви движещи се обекти с по-малки размери. Менюто на черноморските акули се състои от сафрид, хамсия и други морски обитатели. Малки делфинчета и раци също са плячка за акулите. На студено хищниците се чувстват по-комфортно, затова обитават долните водни слоеве - а на повърхността се издигат само нощем.

Поради приликата си с прочутите огромни, хищни сини и бели акули, представителите на черноморската порода често биват снимани с визуални увеличения във филми на ужасите за акули-човекоядци.

Коя е най-голямата риба в Черно море?

Друга безопасна за хората акула, която се появява от време на време в Черно море, е котешката акула – но тя се среща много по-рядко, защото не е постоянен обитател тук, а попада случайно през Босфора от Средиземно море. Дължината й е не повече от метър. Окраската й е тъмна или пъстра, в зависимост от вида.

Най-голям шанс за среща с акула в Черно море море имат водолазите. Черноморските акули са много предпазливи - те са свикнали да възприемат хората не в качеството на плячка, а за опасни врагове. Морските хищници имат за това всички основания: поради деликатесния вкус и високата хранителна стойност на месото им, те често са обект на морски риболов. Техният малък размер не им позволява сами да нападат човек, затова и черноморската, и котешката акула предпочитат друга храна.

По този начин вероятността от опасна ситуация е извънредно малка, ако човек не я провокира сам, като пренебрегне рисковете и се опита да опознае по-добре хищната риба. Защитната реакция на акула при опит да бъде хваната с ръце може да бъде силна захапка, но това не представлява опасност за живота – само човекът рискува да провери остротата и отровата на шиповете й. Особено често това се случват с рибари, които случайно улавят акули.

Ето кога се чака да се разбере за замърсяване на Черно море от язовир "Каховка"

От какво да се страхуват хората в Черно море?

Тукашните акулите са плашливи и безопасни, ала в Черно море живеят и обитатели, способни да причинят проблеми на човек.

Медузи. Опасни са с жилещите си клетки, с които могат да парализират и дори да убият жертвата си.

Черноморска скорпена. Най-голяма заплаха за хората представлява черноморската скорпена – малка риба с отровни перки, които причиняват пареща болка, висока температура, а в някои случаи и силна алергична реакция. Хищникът умело се маскира сред водорасли и камъни.

Морският дракон е риба, която дебне своята плячка, заравяйки се в кал или пясък, с отровни шипове на гръбната перка.

Скатовете са големи хищници, способни да нанесат тежка рана с острата си опашка, снабдена с отровна жлеза.

Никое от опасните същества, обитаващи водите на Черно море, не напада хора. Те могат да навредят главно, когато се защитават - ако бъдат настъпени, хванати по време на риболов или просто докоснати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...