Жените са по-чувствителни към болка от мъжете

8586
Жените са по-чувствителни към болка от мъжете

Жените изпитват по-силна болка от мъжете при голям брой заболявания, констатираха учени от Станфордския университет, цитирани от сайта Лайв сайънс. Досега се смяташе, че прагът на болката при дамите е много по-висок и те много по-добре се справят с нея. Но калифорнийски учени установиха, че при редица заболявания, като при артрита и някои дисфункции на храносмилателната система, пациентките изпитват много по-голям дискомфорт, отколкото пациентите от мъжки пол.

Екипът изследвал 11 хиляди болни, които дали оценка за изпитваната от тях болка по десетобалната система, като на десетката съответствала "най-невъобразимата болка". Жените показали по-голямо страдание при 14 от общо 47 болести. Мъжете не почувствали по-силна болка в нито една от изследваните категории.

Типичната разлика във възприятието на болката била от една точка разлика между двата пола. Тя доста изненадала изследователския екип, воден от д-р Атул Буте.

Преди учените смятаха, че жените по-добре понасят болката заради хормона естроген, който притъпява рецепторите им и те преодоляват болезнените усещания, когато не са в менструален цикъл. Но според други експерти за мъжете е въпрос на чест да не показват болка и те с по-голяма неохота признават за страданието си, така че трябва да се направят още изследвания в тази област, пише сайтът. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com