Пенсиите вече ще се дават и в магазина

6970
Пенсиите вече ще се дават и в магазина
Освен в пощата и банката ще ги дават и в магазина

Край на опашките в пощата. Или на мъката пред банкомата. Пенсии вече ще се дават и в магазина. НОИ ще сключи договори и с лицензирани от централната банка оператори на платежни услуги, каквито са дружествата за парични преводи, електронни пари и бързи кредити. Техните офиси са в почти всеки по-голям магазин, което ще улесни възрастните хора. Условието, което поставя НОИ обаче, е платежните институции да са в състояние да поддържат индивидуални сметки на пенсионерите, предаде АСН.

Договорите с операторите на платежни услуги ще са като тези с банките. До момента само от "Еasypay" са проявили желание да се включат в изплащането на пенсиите и са уверили, че може да изпълнят всички условия. Това нововъведение е в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, която се очаква да бъде приета днес от кабинета.

В същия документ НОИ скъсява максималния срок за пресмятане на размера на пенсията от 6 на 5 месеца. Осигурителният институт обещава, че ще ускори обработката на документите. В момента мнозинството от кандидатите (около 2/3) успяват да получат първата си пенсия до третия месец от подаване на формулярите, 13% - на четвъртия, 11% - на петия, и 7% - в последния шести месец. Основна причина за забавянето са нередовните или липсващи документи за стаж и доход. До изчисляването на реалния размер на пенсията хората получават минималната сума от 136 лв., като впоследствие НОИ доплаща разликата.

Осигурителният институт въвежда още едно улеснение, което ще спести много главоболия на гражданите - спестява търсенето и представянето на голяма част от документите за пенсиониране. За установяване на стажа и доходите вече ще се ползват приоритетно данните от регистъра на осигурените лица. Това означава, че инспекторите няма да изискват прословутите удостоверения за пенсиониране УП2 и УП3. Ползването на електронния регистър обаче ще бъде само при доказване на стажа, натрупан след 1997 г. Причината е, че персоналният регистър бе създаден тогава. За работата, навъртяна преди 1997 г., задължително ще се иска представянето на УП2 и УП3.

Експертите от НОИ съветват всички граждани, на които им предстои пенсиониране, да проверяват чрез ПИК кодът, даден от института, каква информация се съдържа за тях в електронния регистър. Ако откриете разминавания с подаваните от работодателите ви данни, снабдете се все пак с документа за доказване на осигурителните доходи, съветват от НОИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество