Животните и времето - народна метеорология

8333
Животните и времето - народна метеорология
Снимка: Сергей Корчанов / Pixabay

Могат ли животните и растенията да ни помогнат да предвидим времето или появата на различни природни феномени? В народната традиция са запазени много поговорки, потвърждаващи тази теза, а в някои случаи и учените са съгласни с нея.

Известно е, че кучетата и котките усещат приближаването на собственика си, на торнадо или земетресение. Птиците се връщат в гнездата си по-рано и ядат повече храна преди дъжд или сняг. Прасетата и катериците събират повече „изолационен материал“ (като листа или клонки) преди суровата зима, за да се стоплят.

Ето някои много стари народни предсказания за растения и животни, заедно с кратки обяснения защо някои от тях наистина предсказват.

Котка

"Когато котката ближе козината си, утре ще бъде хубав ден."  

При хубаво време, когато относителната влажност е ниска, статично електричество може да се натрупа върху козината на вашата котка, когато се трие в предмети. Котешкият пърхот лесно губи електрони, така че тялото на котката става положително заредено. Когато котката се измие, влагата прави козината й по-добър проводник на електричество, като помага за премахването на нежеланите електрически заряди. Когато относителната влажност е ниска, котешкият косъм става по-добър изолатор. Много котки не обичат да ги галят през зимата, когато въздухът е сух, тъй като това наелектризира козината им толкова много, че могат да развият искрящи мини разряди, които дразнят и са неприятни както за котката, така и за нейния собственик. 

Щурци

Щурците са точни "термометри"; те пеят по-бързо, когато е топло, и по-бавно, когато е студено.

Щурците са изключително точни. Пребройте по-бързото им църкане за четиринадесет секунди, след което добавете четиридесет и ще получите температурата (в градуси по Фаренхайт).

Смяна на местата. Когато женските поемат мъжки роли

Обикновено женската е по-слаба от мъжкия, основната ѝ цел е да се грижи за потомството. В природата обаче има и обратни примери. При ня...

Мухи

Мухите са по-досадни при дъжд.

Това правило невинаги е вярно, но всъщност е по-вероятно насекомите да влязат в домовете ни, когато влажността е висока, защото тогава летенето навън е трудно. Горещината кара хората да се потят, което ги прави апетитна хапка за мухите. Освен това, когато атмосферното налягане спадне, човешкото тяло отделя повече миризми. Всичко това прави мухите и насекомите много по-досадни точно преди дъжд, отколкото при друго време.

Крави

"Ако кравата е с опашката на запад, това обещава хубаво време. Ако  е с опашката на изток, скоро ще вали."

Шегите на еволюцията. Невероятните прилики между хората и животните

Какво е общото между хората, гарваните, калмарите и мъничък скакалец, роден в Колумбия? Защо виждаме, чуваме и говорим по един и същи н...

Тази новоанглийска поговорка има много истина, защото кравата пасе с опашката си към вятъра. Това й казва вроденият й инстинкт. Това е така, защото й позволява да усети дъжда, който се приближава. По този начин опашката на животното се използва за прогнозиране на времето, където източният вятър носи дъжд, а западният - хубаво време.

Чайки

Птиците обикновено остават в гнездата по-дълго при ниско налягане, отколкото при високо. Преди буря е възможно да се наблюдават големи ята от птици, които се връщат в гнездата си. Може би е причинено от спадане на налягането или разреждане на въздуха, което затруднява летенето им.  

А колко от вас са склонни да вярват на по-горе написаното?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-красивите места в Испания
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много...