Как без тирбушон да отворим бутилка вино?

13065
Как без тирбушон да отворим бутилка вино?
Снимка: Shutterbug75 / Pixabay

Често в самия разгар на празненство възниква такава ситуация: разполагаме с вино, но липсва тирбушон. Как да отворим бутилката?

Има различни начини за това. Но все пак знайте, че не винаги и не всички са ефикасни. Трябва да ги използвате само с голямо внимание - в противен случай вместо приятните благоуханни впечатления от любимото вино ще намерите парчета корк в чашата си или пукнатина в бутилката.

1. Изтеглете тапата със самонарезен винт (винт за дърво) и клещи. Изглежда странно, но именно това е най-безопасният от всички методи, посочени тук. Вярно, ще ви е необходима определена физическа сила - но нима това може да попречи на ценителите на виното?

Завийте винта в тапата, от повърхността да стърчат около 1.5 до 2 сантиметра. Хванете главичката на винта с клещи и я издърпайте, за да извадите тапата.

Категорично този метод не става за отлежали вина, чиито тапа е доста амортизирана и просто може да се разкапе.

2. Натиснете тапата навътре. Отначало я пробийте с нещо остро. Така ще се намали налягането вътре в бутилката при натискане. Сега опитайте да натиснете тапата с пръст и да я вкарате в бутилката. Ако не ще да влезе, използвайте подходящ тъп предмет, например флумастер или дръжката на дървена лъжица. 

Съвети: Кое сирене да изберем за любимото си вино

Виното е една от любимите напитки на хората по цял свят. Ако и на вас ви е любима, то сигурно я предпочитате за своите домашни партита....

Както и при предишния похват, има риск коркът да се разпадне при натиска. Случи ли се това, не е фатално. Просто налейте виното в друг съд през сито или тензух. 

3. Използвайте помпа. Ако някъде имате велосипедна помпа, можете спокойно с нейна помощ да отпушите бутилка вино. Доста е простичко: пробийте в средата тапата и полекичка напомпвайте въздух в бутилката. Поради повишаване на налягането тапата постепенно започва да излиза. Не прекалявайте, бутилката като нищо може да се спука! От съображения за безопасност я обвийте предварително с кърпа.

4. Удари по стената. Обвийте дъното на бутилката в кърпа и започнете леко да удряте дъното й в стена. Тапата трябва да литне след известно време. Ако подир няколко опита методът не работи, опитайте друг начин.

Внимавайте много да не счупите бутилката!

5. Събуйте си обувката. Но какво да правим в привидно безнадеждна ситуация? Проявяваме изобретателност и не губим кураж!

Лекар разкри опасностите от пиенето на чаша вино всеки ден

Дори една-единствена чаша вино, консумирана редовно, може да активира развитието на опасни заболявания. Наистина ли чаша червено вино ...

Поставете бутилката с дъното надолу в обувка с твърда подметка (дъното на бутилката да бъде над тока на обувката). След това ударете няколко пъти стената с тока. Тапата постепенно ще излиза. Внимание: естествено, използвайте мъжка обувка със сериозен ток, а не дамска с нежно високо токче!

След като тапата излезе наполовина, можете да я извадите. Обуйте си обувката де, неприлично е да се седи бос на трапезата!

6. Затоплете бутилката. За да извадите проклетата тапа, е достатъчно полека да загрявате гърлото на бутилката. Въздействието на топлината постепенно ще я изтласква нагоре.

Внимание: използвайте горните съвети единствено в краен случай!

Ако ще отваряте бутилка скъпо вино, намерете най-сетне проклетия тирбушон!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Пием ли по-малко алкохол, когато използваме по-малка чаша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com