Как да инвестирате най-добре във време на падащи цени на активите?

1179
Как да инвестирате най-добре във време на падащи цени на активите?
Снимка: iStock

Искаме в самото начало да кажем, че тази статия не е финансов съвет, а има аналитичен и образоващ характер. Тя следва генерални препоръки на водещи инвеститори и по никакъв начин не предоставя финансово експертно мнение. 

В момента се намираме в етап на икономиката с висока инфлация. Това е видно за всички на база на постоянно растящите цени. За да се овладее положението централните банки в света повишават лихвите, което ще се отрази на инфлацията, но в същото време ще доведе до понижение на цените на финансовите пазари. Акции и активи, които се представяха традиционно силно през последните години са паднали с до 50% за последните седмици. 

За тези от вас, които имат свободен капитал, който не искат да затварят в жилище или друг подобен традиционен актив, е добре да се огледат и да намерят подходящ фронт за инвестиция. В следващите редове ще видим някои начини да направите това. 

Огледайте се за активи, които са подценени, но имат стабилна основа

Акциите на много компании са с паднала цена от 20-30%, но имат солидна бизнес основа. Какво означава това? Те са с добри продукти и услуги и солидна клиентска база, като продължават да отчитат и добри приходи и ниво на печалбата. В един момент на криза на пазара може да вземете акциите на такива компании на цена, която е под реалната им стойност. И когато тя се върне на познатото ниво ще сте реализирали добра печалба. 

Инвестиция във високотехнологично производство разкрива над 100 нови работни места у нас

Потърсете активи, за които очаквате да се върнат към най-добрите си дни

Има рискови активи като криптовалутите, които в момента са поне 50% надолу от най-добрите си дни и има изглед да се върнат отново там, дори да е след по-дълго време. Такива са случаите с Етериум и Биткойн, например. Преди да се замислете за инвестиция в тях, трябва да имате предвид, че при крипто пазарите миналото представяне в никакъв случай не е индикация за бъдещото такова. Както са стрували хиляди, така утре могат да стигнат и до нула. Проучете добре фундаментите зад криптовалутите и каква добавена стойност има всяка. Има крипто монети, зад които стоят само празните обещания на изпълнителните им директори. 

Гледайте бъдещето пред компаниите, в които ще инвестирате

Има някои играчи на пазара, които са минали своя връх и в момента са на режим на свободно падане. Те едва ли някога ще върнат своята върхова стойност. Такива са случаите с фирми, които губят голяма част от своите клиенти или се е случил трус вътре в компанията, който предопределя съдбата ѝ. Лесно е да се информирате от новините за такива неща и да видите как това се е отразило на цената на акциите. 

Каквато и инвестиция да правите, помнете, че това е риск и трябва да имате готовност да го поемете. Не влагайте пари, които не може да си позволите да загубите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com