Как да избегнем прегряване на колата в жегата?

7662
Как да избегнем прегряване на колата в жегата?
Снимка: Getty Images

Жегата се отразява негативно не само на нас самите, но и на автомобила ни. Високата температура се оказва сериозно изпитание за двигателя.

Но ако сте запознати с някои препоръки може да избегнете непланирани ремонти през лятото.

Как да подготвим колата си за лятото?

1. Направете диагностика на охладителната система

Първото правило, което помага да поддържате автомобила си в изправно състояние дори в жегата, е посещението в автосервиз преди началото на летния сезон. Това не е задължително, но ще ви спести куп неприятности. 

При диагностика на охладителната система механикът ще провери всички тръби, ще промие радиатора, ще провери нивото на охлаждащата течност и в идеалния случай ще долее нова.

Проверката на термостата и изправността на помпата също е препоръчителна. Специално внимание трябва да се обърне и на вентилатора.

2. Следете температурата на двигателя

Европа определи колата на годината

Журито на международния конкурс European car of the Year (Европейска кола на годината) избра победителя за 2021 година. Най-добрият ав...

Спазването на температурния режим на двигателя може не само да удължи експлоатационния му живот, но и да го предпази от необратими последици. Стрелката не трябва да е над 90 ° C (средна скала на температурния сензор), но някои двигатели имат свои собствени конструктивни характеристики. Те предполагат работа на двигателя при по-високи температури, до 100-105 ° C.

Какво да правим при прегряване?

1.Включете печката на максимална степен

Ако сте в задръстване и забележите, че стрелката на температурния сензор се е вдигнала, в никакъв случай не изключвайте двигателя. За да се понижи бързо температурата, е достатъчно да включите печката на максимум. Това ще позволи на двигателя да проведе топлообмен с вътрешността на автомобила и така температурата ще падне с няколко градуса.

2. Увеличете оборотите на двигателя

Как да отворите замръзнала кола без да ѝ навредите

Ако ключалките и уплътненията на вратите са здраво замръзнали, не изпадайте в паника. Ето няколко доказани начина да влезете по-бързо. ...

Друг вариант, колкото и странно да звучи, е да увеличите оборотите на двигателя. Чрез "подаване на газ" скоростта на циркулация на антифриза в системата ще се увеличи, като по този начин течността бързо ще отведе топлината от двигателя. Когато стрелката на температурния сензор спадне малко, двигателят може да бъде изключен и да се установят причините за прегряването.

3. Проверете нивото на охлаждащата течност

След като отворите аспиратора, трябва незабавно да проверите нивото на охлаждащата течност, която най-вероятно се е изпарила заради прегряване. За да допълните минималния запас, можете да използвате обикновена дестилирана вода и след това да я източите заедно с останалата част от антифриза за подмяна. Но не бързайте да развивате капачката на разширителния резервоар. След като системата се разхерметизира, въздухът ще влезе в нея и течността незабавно ще заври, при което тя ще се повдигне нагоре и може да причини изгаряне.

За да избегнете това, капачката никога не трябва да се отвива рязко. Завъртайки я постепенно, трябва да изчакате, докато контейнерът спре да съска. След това с помощта  на парцал, можете внимателно да я отвиете и да добавите течност в резервоара.

Ако и тази процедура не помогне, посетете най-близкия автосервиз. Шофирането в това състояние може да причини необратими щети на двигателя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?
Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Обидите са част от т.нар. агресивна комуникация според популярния психиатър Жак Лакан. Не знаем дали фактът, че се коментират и дефинират от психиатър...