Как да отгледаме успешно азалия в дома си

11886
Как да отгледаме успешно азалия в дома си
Снимка: iStock

Ще намерите азалии за продажба в цветарските магазини по всяко време на годината, но тези изящни цветове са особено популярни през зимата, когато градините не цъфтят.

Ако вашата азалия в саксия току -що е дошла от цветаря или градинския център, вероятно има фолио, покриващо пластмасовата саксия. Незабавно отстранете опаковката, за да не се запушат дренажните отвори.

Разсадниците отглеждат азалии в малки саксии, за да ограничат корените им (те цъфтят най-добре по този начин), така че не пресаждайте растението си. Ако искате да прикриете обикновена  саксия, плъзнете я в кашпа. Добре е да има камъчета на дъното на кашпата, които да поддържат вътрешната саксия над дренажната вода.

Това нежно цъфтящо домашно растение изобилства от цветове в нюанси  на розово, бяло, праскова, лавандула, червено или двуцветно.

Целогодишна грижа за азалията

Мъртви цветове. Подрязвайте повехналите ьветове, за да насърчите повече цъфтеж и да поддържате растението си в отлична форма.

Накарайте го отново да цъфти. Отглеждането на това нежно цвете е  до известна степен предизвикателство и често се третира  като временно домашно растение и се изхвърля след цъфтежа. Нуждае се от около 2 месеца ниски, но не ледени температури през  есента или зимата, за да направи пъпки.

Подрязвайте растението. Подрязването на азалиите ще принуди стъблата да се разклонят, което ще го направи много по-привлекателно растение. Ежегодното подрязване ще насърчи енергичен нов растеж. Не се страхувайте да подрязвате големи растения отново след цъфтежа. Азалиите произвеждат цветове в края на новите върхове на стъблата, така че по този начин ще получите повече цветове.

Защитете растението си от течения. Цветните пъпки могат да се смачкат и да станат кафяви, ако са изложени на горещ,  сух въздух от вентилационния отвор. Добавете допълнителна влажност със стаен овлажнител или като поставите растението върху поднос с мокри камъчета.

Кафявите листа често са симптом на заболявания като гъбички или кореново гниене. Засегнатото растение трябва да  се изхвърли, защото няма да се възстанови.

Пресаждайте само когато е необходимо, на всеки 3 години. Азалията цъфти най-добре, когато е леко завързана в саксия. Никога не пресаждайте растение, когато е в разцвет, защото ще причините падане на цветовете му. Изчакайте след цъфтежа и използвайте саксия с дренажен отвор. Използването на глинена саксия е идеално за ограничаване на корените на растението и също така позволява добър дренаж.

Нещо смущава вашето растение? Сухият въздух на закрито може да привлече паякообразни акари към стайните растения. Вероятно ще откриете паяжината между листата и стъблата като първия признак за тези вредители. Незабавно лекувайте всяко заразяване. Ако не се контролира рано, те могат да унищожат вашето растение, след което да преминат към другите ви стайни растения. Ако вашата азалия е силно заразена, махнете я.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com