Как да повлияете на партньора си и да го промените

4775
Как да повлияете на партньора си и да го промените
Снимка: Pexels

В тази публикация ще обясним как да повлияете на партньора си и да го мотивирате да се промени. Интересното е, че това е напълно различен метод от често използваните методи - които като правило, не само не носят никакви резултати.

Забелязали ли сте, че най-често когато спорите с партньора си, вие или той се опитвате да кажете на другата страна как да се държи? Някой ви казва: Трябва да харчиш по-малко пари. Трябва да се откажете от пушенето. Вече не можеш да се виждаш с тази приятелка! Така възниква конфликтът между двама души...

Често вие сами имате изисквания към другия човек, а когато неговото поведение не отговарят на тези изисквания - вие направо побеснявате. Това е грешката, която прави по-голямата част от хората - ние играем диктатори. Опитваме се да се контролираме и да казваме на другите какво да правят. Голяма грешка!

Стратегия, която може незабавно да поправи всички ваши взаимоотношения, е да се отървете от всякакви очаквания. Става въпрос за това да спрете да принуждавате някой да прави нещо. Става въпрос за предоставяне на пълна свобода на хората - стига да не нарушават вашата свобода.

Нека да видим как обикновено работи този вариант. 

Съпругът казва на жена си:

Трябва да се откажеш от пушенето веднага. Мирише на цигари в цялата къща. Харчиш много пари и съсипваш здравето си. Трябва да се откажеш незабавно!

Прав ли е този човек? Да? Всичко което каза, е вярно. Проблемът е, че подходът му по никакъв начин не мотивира съпругата му да се промени. Напротив, това я демотивира. Всеки път, когато кажете на някого нещо подобно със заповеднически тон, го карате да се съпротивлява.

Ако някой каже: трябва да отделяш по един час за упражнения всеки ден, защото ще бъдеш по-здрава, ще изглеждаш по-добре и ще се чувстваш по-добре - този човек също би бил прав. Проблемът е, че всеки сам трябва да вземе тези решения. Когато са наложени насила, те убиват вътрешните мотивации.

По този начин, когато съпругът принуждава съпругата си да се откаже от тютюнопушенето, жената не само трябва да се справи със зависимостта, но и няма подкрепа от съпруга си. Ако не издържи и след седмица почивка от пушенето, тя отново посегна към цигара - едва ли ще посмее да си признае, защото знае, че съпругът й ще побеснее. Това създава допълнителен стрес и разрушава разбирателството между партньорите.

Сега си представете различно отношение:

Съпругът говори: 

Много бих искал да се откажеш от пушенето скъпа. В края на краищата добре знаеш, че това е вредно за твоето здраве. Ако го направиш, ще си спестиш и много пари. Но помни, че не искам да ви принуждавам да го направиш. Ако искаш да се откажеш, решението трябва да бъде изцяло ваше - просто не забравяйте, че винаги можеш да разчиташ на моята подкрепа.

Когато подхождате към всеки въпрос по този начин, винаги сте на страната на този човек. Този подход мотивира. Принуждаване - демотивира и разваля отношенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно