Как да предпазим телефона си от вируси?

4179
Как да предпазим телефона си от вируси?
Снимка: iStock/Guliver

Съвременният телефон – смартфонът – е светът в джоба ни. Той е не просто средство за комуникация, но и за забавление, работа, банкиране, пазаруване. Служебният телефон съдържа още повече конфиденциална информация – данни за клиенти, бизнес планове и стратегии и т.н. Това прави наличието на вирус в телефона опасно за личните ви данни, паролите, бизнеса и сметките ви. За да не се събудим с откраднат профил, жертва на злоупотреба или с празна банкова сметка, важно е да знаем как да предпазим телефона си от вируси.

Как да предпазим телефона си от вируси – 7 топ съвета

1. Бъдете внимателни с приложенията

Те са изключително удобство, намират приложение в много сфери и задоволяват и най-капризния вкус, но могат сериозно да ви навредят, ако не сте внимателни и не са проверени и сигурни, ако са свалени от случайни сайтове, а не от Google Play. За да гарантирате сигурността си, предпочитайте именно това официално място за изтегляне или покупка на приложения. Ако все пак държите да свалите приложение от друго място, проучете го. Онлайн ще намерите вероятно мнения на потребители и съответно – оплаквания, ако приложението е проблемно и свързано с вируси и опасност за сигурността ви.

НИКОГА не правете това, ако искате да се предпазите от най-новата измама по телефона

2. Бъдете внимателни със социалните мрежи и игрите в тях

Социалните мрежи разпространяват много информация за вас и без да има вирус в телефона ви. Ако играете игри или теглите приложения там, бъдете особено бдителни какъв достъп позволявате. Не добавяйте приложения, които изискват разрешение за достъп до вашите данни, ако е важно за вас как да предпазим телефона си от вируси. Не си заслужава заради игра, тест или някаква форма на забавление да разрешите собственоръчно достъп по толкова много лична информация за вас или да рискувате да се сдобиете с вирус в телефона си.

3. Инсталирайте антивирусна програма

Както при компютрите и лаптопите, така и при смартфоните, превенцията е най-добрата форма на защита. Антивирусни програми са налични за всеки вкус и избор, не ги пренебрегвайте, ако се чудите как да предпазим телефона си от вируси. Използвайте мобилен антивирус, който е най-подходящ за вашия модел телефон.

4. Не забравяйте опасността, идваща от вируси, получени чрез Bluetooth

Вируси може да получите в телефона си не само чрез инсталиране на приложения и използвайки Интернет, но и чрез Bluetooth. Вирусите се предават по време на прехвърляне на данни от един телефон на друг. По-сигурно е да използвате друг метод за прехвърляне на данни, ако не сте сигурни колко чист е другият телефон. Не приемайте и нищо, изпращано чрез Bluetooth от непознат, ако се чудите как да предпазим телефона си от вируси. Най-добре е да държите Bluetooth-а изключен, тъй като хакерски инструменти могат да намерят ключа към Bluetooth-устройството Ви и да използват смартфона, както пожелаят, най-често, източвайки от него ценна ваша информация.

Ако чуете тези думи по телефона, прекъснете разговора веднага

5. Не пропускайте опасността от MMS-ите

Вирусите могат да нападнат телефона ви и чрез приемане и отваряне на мултимедийно текстово съобщение – ММЅ. И тук правилото е като при Bluetooth – приемайте и отваряйте само неща, идващи от познат и сигурен източник.

6. Внимателно с електронната поща

Ако се чудите как да предпазим телефона си от вируси, не пропускайте, че имейлът ви е един от най-честите пътища, по които заразявате телефона си. Не кликвайте на линкове от неизвестен получател или ако не ги очаквате, не сваляйте файлове. Подминете и игнорирайте съобщение от непознат или от съмнителен подател.

7. Не се успокоявайте, ако телефонът ви не е смартфон

Не само смартфоните, но и телефоните не са защитни от вируси, ако имат достъп до интернет. Имайте предвид този факт, ако се чудите как да предпазим телефона си от вируси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com