Как да премахнете лошия дъх от кафето?

2211
Как да премахнете лошия дъх от кафето?
Снимка: iStock

Лошият дъх от кафето е често срещан проблем за много любители на ароматната и вкусна кофеинова напитка. Въпреки че кафето дава енергизиращ старт на деня, продължителната миризма, която може да остави след себе си, не е желателна. Съществуват обаче няколко ефективни стратегии за борба и премахване на лошия дъх, причинен от консумацията на кафе.

Поддържайте правилна устна хигиена

Основата за борба с лошия дъх започва с постоянна устна хигиена. Мийте зъбите си поне два пъти дневно, за предпочитане след консумация на кафе, като използвате флуоридна паста за зъби. Не забравяйте да почиствате и езика и венците си, тъй като там могат да се натрупат бактерии, които допринасят за неприятната миризма.

Останете хидратирани

Известно е, че кафето причинява дехидратация, която може да изостри лошия дъх. Противодействайте на това, като пиете много вода през деня. Водата помага за отмиване на бактериите и стимулира производството на слюнка, която по естествен начин почиства устата.

4 бързи начини да се справим с лошия дъх на момента

Дъвчете дъвка без захар или ментови бонбони

Дъвченето на дъвка без захар или използването на ментови бонбони без захар след кафе може да помогне за стимулиране на слюнката. Слюнката спомага за отмиването на хранителни частици и бактерии, като намалява вероятността от лош дъх.

Използвайте вода за уста

Изплакването на устата с антимикробна вода за уста, която не съдържа алкохол, може да помогне за унищожаването на бактериите, причиняващи лошия дъх. Изберете вода за уста, която съдържа хлорен диоксид или цетилпиридиниев хлорид.

Изберете по-леки печени продукти

По-тъмно изпечените кафета имат по-силни и по-дълготрайни миризми. Избирайте по-светло изпечени кафета, тъй като те обикновено имат по-мек аромат и могат да доведат до по-слабо забележим лош дъх.

Почиствайте езика си

Бактериите могат да се натрупват по повърхността на езика, което води до лош дъх. Използвайте стъргалка за език или четка за зъби, за да почиствате внимателно езика си всеки път, когато миете зъбите си.

Избягвайте сметаната и захарта

Сметаната и захарта могат да осигурят благоприятна среда за развитие на бактерии в устата. Ако е възможно, консумирайте кафето си черно или с минимално количество добавки, за да намалите възможността за лош дъх.

5 доказани средства за борба с лошия дъх

Закусвайте с хрупкави плодове и зеленчуци

Хрупкави плодове и зеленчуци като ябълки, моркови и целина могат да помогнат за механичното почистване на зъбите и да стимулират производството на слюнка, като намалят вероятността от лош дъх.

Обмислете билкови чайове или разредено кафе

Ако лошият дъх продължава да бъде проблем, може би ще искате да намалите консумацията на кафе. Помислете дали да не преминете към билков чай или да разредите кафето си с вода, за да намалите въздействието му върху дъха си.

Посещавайте редовно зъболекар

Редовните стоматологични прегледи са от съществено значение за поддържане на добро орално здраве. Зъболекарят може да установи основните проблеми, които допринасят за лошия дъх, и да даде индивидуални препоръки.

Не забравяйте, че организмът и химията на устната кухина на всеки човек са различни, така че може да се наложи да експериментирате, за да намерите най-ефективния подход за вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com