Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разположите вентилатора правилно, така че да охлажда?

10 юли 2024, 15:55 часа

През лятото, когато жегата става непоносима, много от нас се стремят да намерят начини да охладят апартаментите си без допълнителни разходи. Един от най-достъпните и ефективни варианти е използването на вентилатор. Дори и да имат климатик, мнозина предпочитат да пуснат вентилатор, за да не изстудяват прекомерно помещението и да не изсушават въздуха излишно.

Важно е да позиционирате и конфигурирате устройството правилно, за да постигнете максимален комфорт, споделят експерти.

10 начина да охладим стаята без климатик

Как да инсталирате вентилатор през лятото, за да охладите апартамента?

Когато температурите на въздуха са високи, вентилаторът трябва да бъде разположен добре стратегически, за да се избегне ненужната циркулация на топъл въздух.

Ето няколко полезни съвета в подобна ситуация:

1.       Настолни вентилатори: Поставете ги на високи повърхности, като например шкафове, и ги насочете надолу. Това помага да се създаде поток от студен въздух, заобикаляйки топлите слоеве въздух близо до пода.

2.       Подови вентилатори: Поставете ги в центъра на стаята и насочете към вратите или прозорците. Това помага за премахване на топлия въздух от помещението и създаване на правилна циркулация на въздуха.

3.       Сутрин и вечер: По време на ранните сутрешни и късни вечерни часове е полезно да поставите малък вентилатор на перваза на прозореца и да го насочите към прозореца. Това помага за издухването на нагретия въздух от помещението, осигурявайки естествено охлаждане.

Трябва ви само вентилатор и лед за бързо охлаждане на стаята!

Допълнителни трикове за ефективно използване на вашия вентилатор

·       Проветрете помещението: Редовно отваряйте врати и прозорци за естествена циркулация и обмен на въздуха в помещението.

·       Използване на завеси и пердета: Дебелите тъкани помагат за блокиране на слънчевите лъчи, предотвратявайки нагряването на помещението. Това е особено важно в периоди на силна слънчева светлина.

·       Овлажнители: В горещ климат използването на овлажнители спомага за създаването на комфортен микроклимат, предотвратявайки изсушаването на въздуха.

·       Редовно мокро почистване: Поддържайте зоната чиста, за да избегнете прах и отпадъци, които вентилаторите могат да разпръснат из стаята.

Ако се съобразите с изброените по-горе правила, няма да ви тревожи жегата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес