Как да разпознаем истинския кашмир?

790
Как да разпознаем истинския кашмир?
Снимка: iStock

От незапомнени времена човечеството използва кожата и козината на животните, за да изработи за себе си дрехи, предпазващи го от студа. С едни от най-добрите изолационни качества се слави вълната, която обаче не е достатъчно нежна и деликатна към тялото, както и често боде, поради което не е подходяща за дрехи, носени директно върху човешката кожа. Това налага търсене на друго решение, на вълна, която е мека.

Появява се кашмирът - един от най-меките и луксозни видове вълна, добиван от специален вид коза, развъждана в района на Кашмир, откъдето идва и името на тази мека вълна. Кашмирът бързо се превръща в пръв избор за производство на палта, шалове, ризи и дори бельо, тъй като е много нежен към кожата, не боде и не причинява дискомфорт при носене.

Цената на изделията от кашмир очаквано е висока, което налага както познаване на правилната грижа за тях, така и информираност  как да разпознаем истинския кашмир, за да не броим сериозна сума за фалшив.

Кашмир или вълна: Кое е по-доброто?

История на кашмира

Ако считате, че кашмирът е продукт на съвременния свят, създаден, за да отговори на високите очаквания и изисквания на потребителите и да им осигури комфорт, нежен за тялото, грешите. Тази тъкан се споменава още през 3-ти век пр. н. е., като вероятно е била позната на човечеството и преди това. Търговията с Туркестан донесла кашмира в Близкия изток, а оттам търговските пътища допринесли за появата на кашмира в Европа като особено било значението му за Франция.

Днес кашмирената вълна се произвежда главно в Китай, като не е открит адекватен синтетичен заместител, поради което продължава да се добива от козината на специалната порода кози и да държи висока цена. Естествено, че различните видове кашмир имат различна стойност и може да намерите и приемливи за почти всеки бюджет изделия от кашмир, но този с най-високо качество е наистина скъп и ако сте решили да се поглезите с него, именно летните месеци са моментът да си закупите на големите разпродажби на зимни колекции дрехи от кашмир. Обаче как да разпознаем истинския кашмир, за да плащаме за качество?

Как да разпознаем истинския кашмир – кратко ръководство за потребители

Произвеждат се различни класове кашмир – А – най-скъпият, луксозен и качествен, В – среден клас и С, който е най-евтиният и обикновено се използва за дрехи, които нямат много контакт с кожата,  тъй като не е толкова нежен към нея в сравнение с високия клас кашмир. Класовете В и С обаче далеч не означават, че кашмирът не е истински. Кой е фалшивият кашмир?

Кашмирът е рядък, тъй като се получава само от един вид коза, като са нужни няколко животни за една дреха, което обяснява високата цена на изделията от кашмир. Как тогава пазарът е препълнен със стоки, претендиращи, че са от кашмир? С имитиране на кашмира, невидимо за необученото око, водещо до покупка на пуловери от кашмир, които далеч не са произведени от тази луксозна вълна. Тези съвети ще ви помогнат да закупите истински кашмир.

Каква е разликата между кашмир и вълна?

  • Купувайте дрехи от кашмир на популярни брандове, а не на непознати такива. Популярните брандове е по-малко вероятно да рискуват репутацията си с продукти от фалшив кашмир.
  • Погледнете етикета. Ако е на известен бранд и е етикиран продуктът, като „100% кашмир“, може да сте по-спокойни, давайки значителна сума за артикула. Ако липсва подобно означение на етикета, но дрехата се предлага като произведена от кашмир, то вероятно не е истински.
  • Истинският кашмир се познава на допир, ако имате малко опит с тази вълна.Дори по-ниският клас изделия от кашмир са несравнимо по-меки и нежни от тези, произведени от друга вълна.
  • Истинският кашмир не е нито лъскав, нито прекалено матов.
  • Истинският кашмир е лек, което ще рече, че и палтото от кашмир ще е леко. Тежи ли ви, не е кашмир.
  • При продуктите от истински кашмир се наблюдава наситен цвят в цялото влакно.
  • Може да познаете истинския кашмир и като размърдате плата между пръстите си. Останат ли следи, по-добре не рискувайте и потърсете друг продукт.
  • Друг тест, с чиято помощ да различите истински от фалшив кашмир е свързан с горенето на нишка от кашмира. Ако нишката гори бавно и мирише на изгоряла коса,  това е кашмир, докато фалшивият се топи, гори бързо и генерира черен дим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се грижим за ленените дрехи: 5 прости съвета

Какво се прави в нощта срещу Еньовден?

9 мита за възглавниците, в които е време да спрете да вярвате

6 навика в леглото, които разкриват нисък коефициент на интелигентност

Безпроблемно отслабване: как изгаряме калории, без да знаем

Българска или гръцка - коя азбука има повече букви?

Знаете ли как можем да снимаме светкавици?

Тези два вида риба са опасни за консумация - откажете се от тях

"Къде да гледаме мача довечера"? 4 места в София, идеални за европейското

Шампоанът няма да ви спаси: 5 причини косата ви да се замърсява бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com