Каква е разликата между кашмир и вълна?

9236
Каква е разликата между кашмир и вълна?
Снимка: iStock

Символ на надмощие в митологията на древните гърци (спомнете си за златното руно), национален символ от ключово значение за икономиката на Нова Зеландия, традиция, втъкана в обичаите, бита, народните носии и облеклата на българите, символ на здраве и плодородие, въплътил в мартениците, оплитани от вълнени конци, пожелания за румени бузи и щастие – вълната – този органичен материал, познат в редица страни по света, има стара история.

Предимствата му го правят ценен, популярен, предпочитан и в съвременните облекла за студения сезон, както и в текстила за дома, въпреки вековната му история или точно заради нея. Предполага се, че началото на навлизането на вълната в текстилната индустрия започва с развитието на скотовъдството, създало предпоставките за използването на животински влакна като материал за направата на дрехи.

Иновациите и модернизацията на текстилната индустрия и модата позволяват днес дрехите, изработени от вълна като вълнените пуловери, да са меки и галещи кожата, съвременните перални машини и препарати улесняват изпирането и поддържането им в отлично състояние и грижата за тях, а модният подиум им обръща специално внимание и отрежда място, което прави изделията от вълна още по-предпочитани.

България има стари традиции в производството и износа на вълна, като в едни недалечни години той е бил значителен, като източник на вълна у нас били отглежданите многобройни овчи стада. Ако в този момент се чудите, че какъв друг източник на вълна би могъл да има, бързаме да ви споделим разнообразието от видове вълна, които се срещат на пазара днес, запознавайки се с което ще откриете и отговор на въпроса, който живо ви вълнува при избора на нов пуловер – каква е разликата между кашмир и вълна и кое да избера.

Вълнените дрехи са капризни: 9 съвета за правилно пране на вълната

Видове вълна

Овчата вълна очаквано е и най-популярна, и най-разпространена, но далеч не е единствена. Сред видовете вълна са:

  • Мериносана вълна, която се получава от специална порода овце – мерино, на която е кръстена. Руното е с по-меко и тънко влакно от това на вълната на овцете, благодарение на което е по-качествена, по-лека, по-нежна към кожата. Счита се за една от най-добрите и качествени органични тъкани.
  • Заешка вълна, която се добива от специална порода дългооушатковци, наречена ангорска.
  • Популярната и добивана в Латинска Америка вълна от лама и алпака.
  • Вълна от камила.
  • Агнешка вълна, която е по-мека, нежна от овчата, по-ценна, по-устойчива от нея, съответно по-скъпа.
  • Козя вълна, която от своя страна бива: мохер, добиван от порода кози, наречени ангорски, и кашмир, добивана от порода кози, наречени кашмирски.

От козината на кое животно се получава най-скъпата вълна

Разликата между кашмир и вълна?

Вълна обикновено наричаме добиваната от овцете, а ако животното, от което се добива ценната органична материя, е друго, то изрично се споменава вида на вълната – камилска, мериносана, ангорска, кашмир и т.н. Така става ясно, че разликата между кашмир и вълна, която е основна е различното животно, от което се добива – вълната е от овце, докато кашмирът се добива от специална порода кози. Други съществени разлики между вълна и кашмир, които си струва да упоменем, са:

  • Разликата между кашмир и вълна, изразяваща се в структурата на влакната – вълната от  специалната порода кози е по-фина, по-мека от овчата.
  • Разликата между кашмир и вълна, изразяваща се в усещането върху кожата – кашмирът  е много по-нежен, по-мек, по-галещ кожата от овчата вълна.
  • Разликата в качеството – кашмирът е по-висок клас и по-качествен и ценен продукт от овчата вълна.
  • Разликата между кашмир и вълна в цената също е значителен белег, който си струва да отбележим – кашмирът е с по-висока цена, очаквано предвид предимствата му пред овчата вълна.
  • Кашмирът изолира студа и съхранява топлината на тялото най-малко 3 пъти по-добре от овчата вълна. Кашмиреният пуловер ще ви стопли повече от този, който е изработен от вълна от овце.
  • Историческа разлика – докато овчата вълна е част от традициите и обичаите ни, от кукерските маски и мартениците, от народните носии и облеклата на дедите ни, кашмирът е чужд за страната ни, непознат и недобиван у нас.
  • Разлика в устойчивостта, поддържането и почистването – дрехите от вълна се поддържат по-лесно – може да ги изперете не само на ръка, но в повечето случаи и в пералнята машина със студена вода и на специална програма за вълнени дрехи или деликатни материи, докато кашмирът следва да закачите в банята на закачалка, далеч от водата, и да оставите парата от горещата струя в студената баня да свърши вашата работа – да ви замени с почистването. Кашмирът обаче, макар да е по-капризен и да има по-специфични нужди, когато говорим за почистване, по-дълго запазва формата си от вълната и не попива неприятни миризми – съществени плюсове.
  • Дрехите от кашмир са по-леки и не толкова обемни, колкото тези от овча вълна, без  това да се отразява на възможностите им да ви стоплят.
  • Вълната е по-подходяща за ежедневни дрехи, кашмирът ще изисква от вас внимание, защото е по-капризен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Ако варите така яйцата за Великден, нито едно няма да се пукне

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Кога се меси козунак за Великден?

Направете това с яйцата, за да е жълт и пухкав козунакът

Разпети петък 2024 - традиции и обичаи

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com