Как да се грижим за здравето си според месеца

1178
Как да се грижим за здравето си според месеца
Снимка: Рexels

Всеки месец от годината идва със своите специфични влияния върху здравето ви. Разберете какви витамини и здравословни храни и ще ви помогнат за поддържане на добро здраве през цялата година.

Януари

След вкусните и обилни новогодишни празници е време да приведете в ред храносмилателната си система. Приемайте Витамин С (аскорбинова киселина) и калий - за укрепване и прочистване на кръвоносните съдове, витамин Е, пектини, фибри.

Февруари

През февруари витаминните запаси на организма се топят пред очите ни. Много хора, дори независимо от възрастта, усещат слабост през целия ден, влошаване на паметта и концентрацията. Приемайте лецитин за памет и сила, калций и силиций за здрави зъби. Най-добрият източник на ликопен са доматите. За да попълните запасите си от лецитин, яжте пилешки и пъдпъдъчи яйца.

Вземете си тези стайни цветя, защото са изключително полезни за здравето

Английски бръшлян Може и да малко капризен за гледане, но бръшлянът е шампион по поглъщане на въглероден диоксид. Той също има и още е...

Март

Готвим се за пролетта: започваме да мислим за фигурата, движим се активно. Това е времето за прием на витамин D3, калций - важни са за профилактика на остеопороза, витамин К и антоцианини, които са важни за доброто зрение, и витамини от група В - за пълното възстановяване на организма след настинка.

Април

През април природата цъфти, всички живи същества се радват на пристигането на пролетта. И е много разочароващо да се чувствате не в тон с това забавление, защото сте уморени, спите лошо и страдате от напрежение. Ще ви помогне приемът на магнезий и витамин В1. Липсата на магнезий, както и на аминокиселината триптофан и витамин В1 ни прави раздразнителни, прекалено уязвими и незащитени от ежедневния стрес.Салатите със спанак и зърнени кълнове, грах и боб ще помогнат за набавянето на нормата на витамин В1. Шампиони по съдържание на триптофан са отлежалите сирена, пълнозърнест хляб, телешки черен дроб, а магнезий се съдържа в сусам, бадеми, тиквени семки.

Май

Как засиленото кръвообращение премахва целулита

Над 90% от жените страдат от целулит - комплексно състояние, свързано с мастните натрупвания под кожата. Едно от обясненията...

През този месец на годината организмът ни се нуждае от витамини от група В, особено важни за ставите, витамин В6, ретиноиди и селен, важен за обновяването на хрущялната тъкан. Салати със зелен лук, копър, магданоз (в тях има много витамини С и А), жълтъци, супи с тиква и броколи, ще ви помогнат да си набавите липсата на витамини.

Юни

Слънцето, свежият летен вятър, дългоочакваната топлина ни правят по-млади, по-активни, помагат ни да усещаме и обичаме живота по-ярко. Време е за Витамин P (рутин), който поддържа еластичността на стените на кръвоносните съдове, включително при разширени вени, фолиева киселина, която помага за насищането на кръвта с кислород и витамин B5. За да поддържате фигурата си и да се заредите с витамини, яжте повече сезонни горски плодове – ягоди, горски ягоди, касис, направете лимонади със сок от лайм, мента и бульон от шипки.

Юли

Задачата за средата на лятото е да преживеем горещините възможно най-удобно и без последствия за организма, да поддържаме кръвното налягане под контрол, да следим състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Правете слънчеви бани.

Лекар: Никога не комбинирайте тези храни, ще навредите на здравето си

Някои храни е по-добре да не се комбинират, тъй като това може да навреди на здравето ни. Гастроентерологът д-р Нурия Дианова изброи к...

Август

Мелатонинът е хормон на съня и поддържа когнитивните способности, тоест паметта. Приемайте витамин В6 и витамин В12. В края на лятото изобилства от сезонни зеленчуци. Всички те съдържат диетични фибри, които са полезни за подобряване на метаболизма и чревната функция.

Септември

Обогатете организма си със селен за повишаване на защитните сили на организма през студения сезон, калий – за укрепване на сърцето, витамин Е в препоръчаните дози – прави стените на кръвоносните съдове еластични, стимулира мозъчното кръвообращение и обновяването на кожните клетки.

Октомври

С тази тренировка ще изгорите 100 калории за 10 минути

Времето ни за тренировка е ограничено, заради натоварения график и многото задачи през деня. Но с тази различна 10 минутна кардио трени...

Слънчевите дни са все по-малко. Нуждаете се от витамин С - за тонуса на кръвоносните съдове, антиоксиданти - за снабдяване на мозъка с кислород, комплекси за разреждане на кръвта и предотвратяване на тромбоза, витамини от група В - за предотвратяване на възпаление в урогениталната област.

Ноември

Всеки ден яжте храни, богати на пълноценен протеин, който лесно се усвоява от организма. Това са бяло месо от пуйка, пиле, риба. За гарнитура - зеленчуци и зърнени храни, богати на фибри: кафяв ориз, елда, различни видове зеле.

Декември

Последният месец на годината идва с много празници. Приемайте коензими - вещества, които помагат за възстановяване на метаболизма, борят се със слабост, стрес, лошо настроение, помагат за дълбоко дишане. Добавете калций за регенериране на опорно-двигателния апарат и възстановяване на зъбния емайл, витамин К за подобряване на тонуса на дихателната система. Цитрусовите плодове и не само новогодишни мандарини, но и не по-малко полезни помело, червени портокали, грейпфрути, ще ви помогнат да се чувствате добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Щипка на прозореца? 7 лайфхака, за които може би не знаете

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Добавка в солта, която в горещо ястие може да се превърне в отрова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com