Как да се предпазим от замърсения въздух в града?

3508
Как да се предпазим от замърсения въздух в града?
Снимка: istock

Замърсяването на въздуха е сред основните причини за развитие на заболявания на дихателната система и преждевременна смърт. Черната статистика сочи замърсяването на въздуха като причина за смъртта на около 5.5 милиона души годишно.

Тази смъртност може да бъде ограничена или избегната с грижа за околната среда и еко решения, но пътят е дълъг и докато държавите работят по въпроса, важно е да знаем как да се предпазим от замърсения въздух. Индустрията, транспорта, отоплението и промишлеността са сред най-сериозните замърсители на въздуха, което означава, че в големите градове и в тези с множество фабрики и предприятия, както и на местата с интензивен автомобилен трафик, въздухът е най-мръсен.

Съдът на ЕС осъди България за качеството на атмосферния въздух

Съдът на ЕС (СЕС) реши, че България не е изпълнила задълженията си по директива на ЕС за качеството на атмосферния въздух. Решението е ...

За да осигурите на себе си и семейството си сигурна и безопасна среда, важно е не само да внимавате какво ядете, да се освободите от вредните навици и да се стремите да живеете здравословно, но и да знаете как да се предпазим от замърсения въздух.

Как да се предпазим от замърсения въздух – 8 работещи идеи

1.       Ограничете престоя на открито, когато системите за мониторинг показват надвишаване на допустимите прагове на замърсяване на въздуха и високо съдържание на прахови частици в него. В България има система за мониторинг на въздуха и лесно може да проверите онлайн какъв е въздухът във вашия район или населено място. В случай, че е възможно, прекарвайте повече време вкъщи или в офиса на затворени прозорци и врати в дните, когато въздухът е най-мърсен.

2.       Работещите на открито, които е невъзможно да ограничат престоя вън дори в дните със сериозно замърсяване на въздуха, и се питат как да се предпазим от замърсения въздух, е добре да знаят, че маската FFP3 е работещо средство за предпазване. Висококачествената маска, която прилепва плътно и която носите правилно и системно в дните със сериозно надвишени показатели за замърсяване на въздуха, филтрира до 98% от вдишания въздух.

3.       Почивайте в извънградска среда. Близката гора, парка, родното ви село, уикенд в планината – стремете се да дадете възможност на дробовете ви да се прочистят от замърсяванията и да ги напълните с чист и свеж въздух. Дърветата филтрират въздуха и там, където те са много, както е в планината, въздухът естествено е най-чист. Няколко дни сред природата са най-добрият лечител.

Еко организация доказа скрито замърсяване на въздуха в София с азотен диоксид

Екологичната организация „За Земята“ откри значително разминаване между официалните данни за замърсяването с азотен диоксид...

4.       Пешеходците, които се чудят как да се предпазим от замърсения въздух, могат да избягват най-натоварените градски улици, където нивото на замърсяване е най-високо. Там и трафикът е най-натоварен. Ако е възможно, движете се по странични и малки улички. Когато чакате на светофар, не заставайте на края на тротоара, а изчаквайте отдалечени. Така не само намалявате риска да бъдете ударени от кола, но и редуцирате вдишваните газове. На местата, на които превозните средства намаляват скоростта, каквито места са пешеходните пътеки и светофарите, се получава много тежко замърсяване на въздуха и пешеходците дишат по-мръсен въздух. Избягвайте ги. Подлезът, ако има такъв, е по-добрият вариант.

5.       Шофирайте със затворени прозорци.

6.       Проветрявайте дома и офиса, когато въздухът е най-чист, в ясни дни без мъгла, откъм улицата, която е най-малко натоварена, нощем или много рано сутрин, когато няма движение. Избягвайте да отваряте прозорци над натоварена с трафик улица, както и в дните, в които се очаква или отчита високо ниво на прахови частици и сериозно замърсяване на въздуха.

7.       Спортът на открито следва да се осъществява далеч от местата с трафик, ако се питате как да се предпазим от замърсения въздух. Също така не е добра идея да спортувате в час пик. Много рано сутрин или късно вечер са най-добрият вариант, ако спортувате в града.

8.       Не замърсявайте. Рециклирайте. Не горете пластмаса, гуми и вещи, които не са предназначени за целта. Грижете се за автомобила, за да замърсява по-малко, и винаги, когато е възможно, вървете пеша или използвайте обществен транспорт. Ако всеки направи необходимото, за да съхраним въздуха чист, въпросът как да се предпазим от замърсения въздух, няма да съществува.

СЗО: 99% от световното население диша замърсен въздух

Цели 99% от хората на Земята дишат въздух, съдържащ твърде много замърсители, заяви Световната здравна организация днес, обвинявайки ло...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com