Как да се предпазим от завист и злоба?

14437
Как да се предпазим от завист и злоба?
Снимка: iStock/Guliver

Завистта е уродливо отроче на злобата, родено от горчивото чувство в устата, което оставят  успехите, радостта, задоволството и благополучието на други хора, докато самите вие сте затънали в проблеми и неволи. Завистта и злобата са визитната картичка на тъжните, нещастни и неуспели хора. Щастливите са лишени от това горчиво чувство и се наслаждават на своя живот, без да имат време и желание да надничат в чуждия. Ако имате късмета вие да сте от щастливците, на които всички завиждат, и знаете колко разрушителни могат да бъдат злобата и завистта, вероятно ще искат да знаете как да се справите с тях и как да се предпазим от завист и злоба, без да се налага да криете успехите и доволството от живота си.

„Завистта няма почивен ден“ – казват старите хора. Тя е наказание за този, който я изпитва, и изпитание за този, на когото завиждат. Ако вие сте обект на завист, вероятно сте забелязали, че завистникът се опитва да ви злепостави зад гърба ви, докато ви обсипва с комплименти, избягва ви, когато всичко в живота ви върви по мед и мляко, и ви предлага рамо като пръв приятел, ако ви сполети беда. Всъщност той нездраво се радва, че преминавате през трудности, и присъствието му в живота ви близо до вас в този момент е само начин да се убеди, че животът ви не е толкова съвършен, колкото мисли, и да успокои така  душата, ума и завистта си. Как да разпознаем този мним приятел и спътник в дните ни – завистникът, за да се предпазим от подмолните му намерения?

Как да се предпазим от завист и злоба?

Още: Как да разпознаем завистлив приятел: 5 знака, които често се пренебрегват

За да съумеем да се предпазим от завист, първо трябва да идентифицираме завистниците, причините за това отровно чувство, което ги изпълва със злоба, целите, които преследват, бъдейки близо до нас, има ли основание и оправдание лицето да изпитва тези неприятни чувства. Получавате повишение или катерите професионалната стълбичка благодарение на труда на работлива пчеличка в офиса?

Злобата и завистта в този случай са напълно оправдани и резултат на ларвите, които обирате, в резултат на чужди умения и труд. Ако обаче злобата не е оправдана и за нея няма причина, ако е родена от завист, без да имате вина, то въпросът „Как да се предпазим от завист и злоба?“ е напълно на мястото си, а стремежът ви да разпознаете завистниците около вас и да ги държите на разстояние, оставайки незасегнати от отровните им чувства – разбираем. Тези съвети, споделени от експерти, ще ви помогнат да се предпазите от злоба и завист:

  • Щастието обича тишината. Не е случайно, че мнозина се притесняват да се похвалят с успехите си, за да „не ги урочасат“. Не е необходимо непрекъснато да демонстрирате напълно хармоничната си връзка с половинката и съвършената симбиоза между вас, любовта и подкрепата, която получавате, пред приятелка, която не може да открие половинката си или е жертва на домашно насилие. Вашето щастие, връзка и хармония са не стимул и вдъхновение за изстрадалата ѝ душа, не пример, а източник на мъка и увеличаване на чувството ѝ за вина, че нейният личен живот е катастрофа, без изобщо да е виновна за това.
  • Не натрапвайте щастието си на нещастните хора, любовта на загубилите любов, богатството си на този, които живее на кредит, скъпите си пътешествия на самотната майка, жадуваща да заведе детето си на море поне за ден. Би било жестоко да го правите, а и със сигурност ще се превърнете в обект на завист. Не е уместно да се преструвате на нещастни, или да прикривате щастието си, но и не е уместно да го натрапвате. 
  • Последвайте съветите на старите хора как да се предпазите от зли очи и завист. Те вярват, че завързването на червен конец от вълна на 7 възела на лявата ръка има силата да предпази любим човек от злото и завистта. Дори да намирате това за „бабини деветини“, конецът не би ви навредил. Ако вярвате в силата му, той наистина придобива такава. На чисто психологическо ниво, твърдят експертите, вярата, че конецът ви пази, допринася за спокойствието ви, а увереният, спокоен и трезвомислещ човек, може да се справи по-лесно с всяка беда.
  • Други вярват в силата на огледалото да предпазва от беди, в тази на солта – мощен амулет срещу злото, носят икони в себе си или безопасна игла да дрехата си, за да се защитят.

Независимо дали ще изберете силата на амулетите, или тази на собствените ви разсъдливост, сдържаност и разум, може да се предпазите от злоба завист, ако живо ви притесняват.

Още: Признаци, че колегите ви завиждат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com