Как да си отгледаме орхидеята кралица Ванда!

4200
Как да си отгледаме орхидеята кралица Ванда!
Снимка: Hans Braxmeier / Pixabay

Думата "Ванда", с която определяме красивата орхидея, най-вероятно идва от санскрит (протоезик на всички индоевропейски езици) и всъщност така наричаме една от най-красивите орхидеи в света.

В Индия синята орхидея Ванда е символ на мира. Според легендата красивият индийски бог на войната Сканда яхнал паун и оставял пера в знак на мир, където и да се появи. Именно от тях израснаха сините, невероятно привлекателни екземпляри на орхидеята Ванда.

6 възможни грешки, поради които орхидеята не иска да цъфти

Свикнали сме да купуваме главно цъфтящи орхидеи. Но има период на покой след цъфтежа. Периодите на цъфтеж и покой са различни за всяка ...

Ванда – това е името, с което се нарича целият род от над 50 вида, са предимно епифити, живеещи високо в върховете на дърветата и по-точно по клоните, в завоите и пукнатините на кората. Често се използва и „побългареното“ им име – уанда.

Тези екзотични красавици имат азиатски корени (и имат наистина дълги корени). Диворастящите уанди /защото има и такива/ могат да бъдат намерени в тропическите райони на Азия – вкл. в източните Хималаи, североизточна Индия, Бирма и Тайланд и Китай, както и в Нова Гвинея и Северна Австралия.

Сред всички диви уанди, най-ценена е синята Ванда (на латински Vanda coerulea), която е известна също и като некореният крал на уандите. Тя създава необичайни, почти сини на цвят цветя (които са наистина високо оценени от колекционерите). За съжаление, поради прекомерното събиране, тези цветя вече са толкова редки, че от известно време са включени в международния списък на CITES на застрашените видове.

За щастие се срещат и версии, но представляват техните едроцветни хибриди (латински hybrida) и са много по-популярни. Именно те се продават - главно за отглеждане у дома или като отрязани цветя. Все още не са много популярни в саксийното отглеждане - но за щастие това, макар и бавно се променя.

Как се отглежда орхидеята-кралица, наречена Ванда

Ванда - това е орхидея с рядко срещани цветове в син цвят. Цветовете изглеждат, както при всички представители на семейство орхидеи, но...

Може би най-известната е Vanda Miss Joaquim - националното цвете на Сингапур. Този красив, розов, естествен хибрид е кръстен на Агнес Хоаким, в чиято градина е създаден преди повече от 200 години. Регистриран е от Хенри Николас Ридли - тогава директор на Сингапурската ботаническа градина.

За успешното отглеждане на орхидея Ванда всъщност не се нуждаете от нищо по-различно, отколкото за отглеждането на стандартна орхидея от който и да било друг вид. Особено важно е да я поставите на подходяща температура, в подходяща /прозрачна/ саксия. Моделът за поливане също остава непроменен. Ако харесвате орхидеи и се грижите вече за подобни цветя, тогава със сигурност ще се справите и с Ванда. Ако обаче тепърва се учите как да го правите – може би по-добре е първо да опитате с някой малко по-малко претенциозен вид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Феята на зъбките ще е във възторг: как да научим децата да си мият зъбите правилно

12 начина, по които съдебните психиатри разпознават психопатите

Откъде извира река Места?

Как да научим кучето да не лае по всеки?

Експерт отговори на въпроса защо жените наистина се нуждаят от секс (18+)

Притча, която отговаря на въпроса: Какво искат жените?

Любимо стихотворение от Дамян Дамянов

Любовен съвет за всяка зодия за 17 май 2024

Таро хороскоп за 17 май 2024

Хитрина, с която ще вечеряте обилно без да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com