Как изглежда разваленият мед – ето по какво се познава

24262
Как изглежда разваленият мед – ето по какво се познава
Снимка: Actualno.com

Медът е дар от природата, една от най-полезните храни, които може да поставите на трапезата си, ако е чист и истински. Вероятно сте забелязали, че медът днес често не се отличава с толкова добро качество, каквото помните от детството си. Може да сте попаднали на продукт, който е с примеси, фалшив, не е чист и т.н. Имате бурканче от дълги години в избата си и се чудите дали може да го консумирате, за да се възползвате от качествата на чистия мед от едни отминали години? За да вземете решение дали е годен за консумация, трябва да знаете как изглежда разваленият мед.

Трайност на меда

Медът е дълготраен продукт, който трудно се разваля. Това обаче важи за истинския, за чистия мед, ако се съхранява правилно. Поради високото си съдържание на захар, ниското съдържание на влага и антимикробните ензими, произведени от пчелите, медът има изключително дълъг срок на годност, вероятно по-дълъг, отколкото предполагате. Захарта, която е до 80% от съдържанието на меда, инхибира растежа на много бактерии и гъбички, като не позволява те да се развиват и размножават. В този факт е крие част от тайната на удивителната дълготрайност на меда. Нещо повече – той позволява медът да се използва върху рани за убиване на определени видове бактерии и за предотвратяване на инфекции. Специфичното му РН е друга причина за дълготрайността му.

Още: Най-добрите рецепти с мед при гастрит, язва, заболявания на черния дроб

Възможно е да сте чували за буркани с мед, открити в древните египетски гробници, които са били годни и добри за ядене. Това не е мит, но и съвсем не означава, че медът не се разваля. Замърсяването, неправилното съхранение и евтините добавки могат да съкратят този срок и да причинят разваляне на меда, както и да го превърнат от храна, която лекува, в храна, която разболява. Именно това прави темата как изглежда разваленият мед толкова важна.

Защо "разваленият" мед е опасен?

  • Медът може да е замърсен от цветния прашец, храносмилателния тракт на пчелите, прах и прочие. Тъй като е антибактериален продукт и тези микроби не се размножават, замърсения мед не представлява опасност за здравето. По друг начин стоят нещата със спорите на невротоксина C. botulinum, които могат да се срещат в малък процент от меда. Те са безопасни за възрастни хора, но могат да разболеят от бутолизъм бебетата, ненавършили година, и да доведат до дихателна парализа и летален изход. Именно поради тази причина на бебетата не трябва да се дава да опитват мед.
  • Възможно е медът да е правен от пчелите от прашец, събиран от токсични растения. Както и от райони, в които има замърсяване. Ето защо домашният мед е за предпочитане – защото знаете къде са пасли пчелите и в кой регион се отглеждат, както и дали няма сериозни промишлени замърсители там.
  • Фалшивият мед или по-точно казано този, който не е чист и в който са добавени евтини съставки и подсладители, за да се намалят разходите, подлежи на разваляне и няма нито толкова полезни свойства за здравето, нито толкова дълъг срок на годност.
  • Някои производители, стремящи се към намаляване на разходите и увеличаване на печалбата, събрат меда, преди да е узрял, което води до по-високо и опасно съдържание на вода и създава възможност медът да се развали, тоест намалява срокът му на годност многократно.

Как изглежда разваленият мед?

Още: Колко захар има в 1 лъжица мед?

Ако се колебаете годен за консумация ли е старият мед, който отворихте, проверете за следното:

- Ферментирал ли е медът?

Ферментацията се причинява от по-високото от нужното водно съдържание в меда – над 25% вместо очакваните под 18%. Производителите бързат да съберат меда и не изчакат пчелите да го дехидратират, както е редно. Високото водно съдържание създава риск от ферментация. Ако е ферментирал, не го консумирайте.

- Вкусен ли е медът?

Още: Много полезен, но медът също има някои странични ефекти

Ако медът има лош вкус, най-вероятно това се дължи на развалянето му. Пропуснете консумацията и потърсете друго бурканче.

- Съдържа ли добавки медът?

Ако е купешки медът и не е чист и са изписани на етикета добавените подсладители и други вещества, придържайте се стриктно към срока на годност на опаковката, тъй като това не е чист мед и именно производителят може да прецени годността. Послушайте го и не консумирайте след посочения срок.

- Отворен ли е бурканът?

Още: Защо е най-добре да добавите мед към чая от мента?

Ако опаковката е компрометирана, капачката отворена или прониква въздух в буркана, водното съдържание може да нарасне, съществува и риск от бактериално замърсяване на меда. Отвореният мед няма дългия срок на този, които се съхранява правилно, поради което лесно се разваля. Отворен ли е бурканът в ръцете ви, има ли проблем с капачката, не го консумирайте.

- Захаросан ли е медът?

Захаросаният мед не означава нито ниско качество, нито със сигурност, че е развален, но второто е възможно, тъй като захаросаният мед е възможно да съдържа повече вода, което да доведе до ферментация. Не е ферментирал? Значи е идеален за консумация, ако кристализацията му не ви притеснява.

Ако медът е потъмнял или е загубил част от вкусовите си качества, това не означава, че е развален. С времето при дълго съхранение именно това се случва с меда, но нито потъмняването, нито загубата на яркия вкус сочат, че е развален.

Още: Най-здравословните пчелни продукти - укрепват имунната система

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com