Как правилно да формулирате новогодишните си желания

14099
Как правилно да формулирате новогодишните си желания
Снимка: Gerd Altmann / Pixabay

Желанията, които отправяме не само на Нова година, но и като цяло, трябва да бъдат "екологични" и почувствани, казва психологът и трансформационен треньор Юлия Романова в разговор с „Российская газета“.

Екологичност на желанието

Грешно е да желаете нещо на някой друг.

„Не можете да кажете „искам съпругът ми да печели три пъти повече“. Това е неекологично желание, защото не се отнася до вас, а до вашия съпруг. Съпругът или всеки друг човек може да има свои собствени представи за щастието, свои задачи и интереси, които не съответстват на вашите. И може би работата и заплатата на вашия съпруг вътрешно да го удовлетворява", дава пример Юлия Романова.

Правилно е да пожелавате за себе си.

„Вашето желание за по-висок доход за съпруга ви всъщност отразява желанието да увеличите доходите на семейството. Затова е по-правилно да го формулирате по този начин: „Искам по-висок доход за моето семейство“, казва Юлия Романова.

Същото е и с децата. Вашето дете може да не иска да ходи в училището, което сте избрали. Ето защо е неправилно да се мисли: „Искам детето ми да стане студент в такъв и такъв университет. Правилното е: „Нека детето ми да влезе в добър университет и да получи специалност, която отговаря на неговите способности“, препоръчва психологът.

Често жените над определена възраст си пожелават да станат баби възможно най-скоро. И дори говорят за това на глас на децата. "Струва си да се замислите, какво стои зад желанието да станете баба? Вероятно това е желанието да компенсирате липсата на пълноценност, понякога самота, да запълните живота с нещо, да се реализирате чрез любов и внимание. Следователно можете да помисли за това, в какви други области можете да го получите или да се проявите", - казва Юлия Романова.

Ако в семейството има болен човек, например непълнолетно дете, желанието пак трябва да бъде екологично. „Правилно е искането да се формулира по този начин: „Искам да бъда майка на здраво дете. „Здравето е отделна и сложна тема. Но накратко може да се каже, че болестите обикновено са свързани с проработването на някакви въпроси от болния човек или неговото семейство“, пояснява психологът

Фокусирайте се върху състоянието си

Не е правилно да си пожелавате нещо без усещания.

„Хората често си мислят: искам такава и такава къща, кола, работа, екскурзия. Но в този момент забравят да мислят, че искат да бъдат щастливи, след като са придобили това, което са замислили. Тоест поставят нещо разбираемо и измеримо като цел, но пропускат момента, който е свързан със състоянието. И тогава идва тази къща, работа или дори партньор, но няма щастие", дава пример Юлия Романова.

Правилно е да си пожелавате нещо, представяйки си състоянието след получаването му

„Когато си пожелавате нещо, не забравяйте да мислите в този момент за състоянието, което ще преживеете, след като получите това, което искате. Например, ако искате нова работа, помислете какво трябва да бъде тя, за да работите с интерес, да получите не само друга позиция и заплата, но и възможност за самореализация и признание", обръща внимание психологът. Можете да затворите очи и да си представите, че това, което искате, вече е тук. Колкото повече детайли се обмислят, докато се прави желанието, толкова по-вероятно е то да се сбъдне.

Умение да пуснете желанието

Грешно е да зацикляте върху замисленото.

Ето кога наистина се сбъдват желания!

Може да не знаете, но има време в денонощието, когато завесата между вашето съзнание и Вселената става едва различима. Но това трае сам...

„Когато човек иска нещо много силно, той започва да генерира прекомерно напрежение в посока на желания обект. Понякога това става като мания. Например това се случва, когато жените искат деца. Целият живот е посветен на забременяването, като междувременно се пропуска много. Или човек иска пари и започва да посвещава живота си на печелене, без да обръща внимание на семейството, здравето. Желанията не трябва да се превръщат в свръхцели, иначе в тях възникват много напрежение и тежка енергия. Никой и нищо не обича натиска. Към желанията трябва да се отнасяме леко, като към слънчев лъч - можеш да го хванеш, но може и да ти се изплъзне“, казва Юлия Романова.

Можете да имате няколко желания.

Важно е да си пожелаете нещо и да го пуснете. И е добре, когато има много желания, тогава има няколко фокуса на внимание", препоръчва психологът. Юлия Романова препоръчва да правите желания в осем основни жизнени сфери:

- здраве;

- любов;

- връзка;

5 правила чрез които желанията винаги се сбъдват

Забелязвали ли сте как на някои хора желаният им се сбъдват бързо, а при други нищо не се получава. Според езотериците осъществяването ...

- духовно израстване;

- приятелство;

- самореализация;

- свободно време или хоби;

- финанси.

Защо Вселената не изпълнява желанията ти? Не си си платил!

Всеки от нас има мечти, за които копнее цял живот. По една или друга причина обаче те така и не се осъществяват. Интересно е, че в мног...

От гледна точка на психологията, да си пожелаваме нещо, е правилно, продължава Юлия Романова. Хората имат система, наречена ретикуларна формация. Тази формация се простира по цялата ос на мозъчния ствол. Почти всички нервни сигнали, изпратени до главния мозък чрез сензорни пътища, също постъпват в ретикуларната формация, където се оценяват за важност, преди да им се позволи да активират кората за тяхната обработка. „Казано просто, ретикуларната формация работи като GPS навигатор.

Например планираме да си купим кола и знаем какъв модел. После изведнъж започваме да забелязваме из града именно този модел, макар по-рано той не е бил във фокуса на нашето внимание. Или щом една жена разбере, че е бременна, веднага започва да забелязва бременни жени навсякъде, да вижда детски стоки и т.н. Затова е необходимо да си пожелавате разни неща, за да имате ориентир и да постигате резултати“, обяснява Юлия Романова.

Що се отнася до новогодишните ритуали по залагане на желания, отношението на психолозите към тях е положително. „Ритуалите от рода на тези под звън на камбани или докато снежинката се стопи, дават на мозъка команда, че човек е готов да тръгне към целта. Колкото по-голям път изминаваме, толкова по-голяма е вероятността да стигнем до целта.

В приказките, с които сме израснали, винаги има герой, който преминава през много изпитания. И по пътя му се появяват различни знаци и маркери, които му подсказват. И в живота също може да има такива неща, символизиращи нашите желания. Психолозите ги наричат „котви“. Това са физически обекти, които потвърждават вярата ни, че всичко ще се получи“, заключава психологът.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имате ли това в кухнята си - тези неща привличат пари

Могат ли лютите чушки да са полезни за организма ни

Чесънът като чудо на природата: Неочакваните ползи за здравето

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com