Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е хубаво да си направим равносметка преди Новата година

27 декември 2021, 08:50 часа

Правенето на равносметка се счита за добър навик, присъщ на успешните хора. Психолозите идентифицират няколко тези, които ни помагат да разберем защо резултатите са важни за нас.

Можете да освободите място за новото само когато се сбогувате със старото. Под събитията от изминалата година е важно да се постави черта за ново начало, обръща внимание психологът Елена Щол в разговор с "Российская газета". "Времето минава, всичко се променя, не можете да останете на едно място. За да започнете нещо ново, трябва да се отдалечите от старото, дори и да било нещо хубаво. За новото трябва да освободите място, включително в съзнанието. И правенето на равносметка помага да се направи това по-качествено", обръща внимание психологът.

Важни са както положителните, така и отрицателните равносметки. Резултатите помагат да се видят отстрани събитията от годината. Оценката на положителните събития ви помага да осъзнаете постиженията си и да намерите причина да се гордеете със себе си. Оценяването на негативните събития помага да се извлекат поуки. Във всеки случай е важно да се систематизира полученият опит. Всичко това е необходимо, за да продължите напред и правилно да формулирате желанията за Новата година, обяснява психологът и дава практически съвети за правене на равносметка.

Психолози и астролози обясняват как е най-добре да посрещнем 2022 г.

„Необходимо е да подчертаете най-важното от случилото ви се тази година. Ще има няколко тези. Можете да ги напишете на листчета и да ги залепите към огледалото или хладилника. Ако това не е възможно, можете да напишете тези бележки на вашия смартфон. Детайлизирането на резултатите е важно, за да разберем от коя база се оттласкваме, за да вървим по-нататък, да си поставим цели за бъдещето“, казва специалистът.

На празничната трапеза, преди настъпването на Новата година, можете да извършите ритуал. „Първо, пишете си бележки един на друг – на семейството и дори на всички гости, започвайки с думите „Помниш ли…“, като след тези думи напишете нещо хубаво, за което благодарите на човека. По такъв начин ще си спомните радостните събития, ще се усмихнете, ще се почувствате обичащи и обичани и ще се настроите на положителна вълна.

Второ, ако празнувате Нова година със семейството или приятели, също е полезно да дадете думата на всеки - в кръг. Говорещият трябва да направи равносметка и да благодари на изтичащата година за събитията и уроците", дава пример Елена Щол.

След това на втория кръг всеки може да сподели своите желания. Това ще направи разговора осмислен, пълноценен, позитивен, хората ще усетят съпричастността на другите към себе си и своите желания. Това е важно от гледна точка на правилната самореализация в социума, казва психологът.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес