Защо е хубаво да си направим равносметка преди Новата година

6541
Защо е хубаво да си направим равносметка преди Новата година
Снимка: iStock

Правенето на равносметка се счита за добър навик, присъщ на успешните хора. Психолозите идентифицират няколко тези, които ни помагат да разберем защо резултатите са важни за нас.

Можете да освободите място за новото само когато се сбогувате със старото. Под събитията от изминалата година е важно да се постави черта за ново начало, обръща внимание психологът Елена Щол в разговор с "Российская газета". "Времето минава, всичко се променя, не можете да останете на едно място. За да започнете нещо ново, трябва да се отдалечите от старото, дори и да било нещо хубаво. За новото трябва да освободите място, включително в съзнанието. И правенето на равносметка помага да се направи това по-качествено", обръща внимание психологът.

9 неща, които трябва да направите преди Нова година

1. Дайте неща на други хора Някой е забравил ръкавицата си, друг - шал или настолни игри. Все пак трябва да дадеш пари или някаква пор...

Важни са както положителните, така и отрицателните равносметки. Резултатите помагат да се видят отстрани събитията от годината. Оценката на положителните събития ви помага да осъзнаете постиженията си и да намерите причина да се гордеете със себе си. Оценяването на негативните събития помага да се извлекат поуки. Във всеки случай е важно да се систематизира полученият опит. Всичко това е необходимо, за да продължите напред и правилно да формулирате желанията за Новата година, обяснява психологът и дава практически съвети за правене на равносметка.

Психолози и астролози обясняват как е най-добре да посрещнем 2022 г.

„Необходимо е да подчертаете най-важното от случилото ви се тази година. Ще има няколко тези. Можете да ги напишете на листчета и да ги залепите към огледалото или хладилника. Ако това не е възможно, можете да напишете тези бележки на вашия смартфон. Детайлизирането на резултатите е важно, за да разберем от коя база се оттласкваме, за да вървим по-нататък, да си поставим цели за бъдещето“, казва специалистът.

На празничната трапеза, преди настъпването на Новата година, можете да извършите ритуал. „Първо, пишете си бележки един на друг – на семейството и дори на всички гости, започвайки с думите „Помниш ли…“, като след тези думи напишете нещо хубаво, за което благодарите на човека. По такъв начин ще си спомните радостните събития, ще се усмихнете, ще се почувствате обичащи и обичани и ще се настроите на положителна вълна.

Ритуалът с чаша вода, който сбъдва желания

Всеки от нас мечтае за нещо. Едни искат да имат повече пари, с които да пътуват, други – да станат родители, трети – да усп...

Второ, ако празнувате Нова година със семейството или приятели, също е полезно да дадете думата на всеки - в кръг. Говорещият трябва да направи равносметка и да благодари на изтичащата година за събитията и уроците", дава пример Елена Щол.

След това на втория кръг всеки може да сподели своите желания. Това ще направи разговора осмислен, пълноценен, позитивен, хората ще усетят съпричастността на другите към себе си и своите желания. Това е важно от гледна точка на правилната самореализация в социума, казва психологът.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com