Как правилно да отглеждаме Колумнея в дома си

6880
Как правилно да отглеждаме Колумнея в дома си
Снимка: Pixabay.com

Във всеки дом трябва да има поне едно живо растение, което да радва своите собственици с красотата си. Ако сте от хората, които обичат предизвикателствата, имаме чудесна идея за вас – Колумнея. Това тропическо цвете е като кралица, вдъхновяваща с великолепието си и също като такава има своите изисквания по отношение на отглеждането у дома. Ето какво точно имаме предвид.

Тя е нежна и красива, цъфтяща в оранжево, червено, жълто, розово или сменени нюанси. Произхожда от Южна и Северна Америка. Колумнеята се радва на слънчевото греене, но то не бива да бъде пряко. Най-добре е да я държите на шарена сянка през летните месеци. Подходяща е за отглеждате на западна или източна тераса. Освен това, щом веднъж определите нейното място, не трябва да я местите поне до зимния сезон, през който трябва да я внесете на топло. Преместете я много внимателно, за да не я стресирате.

Как да отглеждаме правилно "пеперудената орхидея"

Едно от любимите цветя на дамите – за отглеждане и за получаване като подарък, е орхидеята. Хубавото е, че в следващите редове ще...

Едно от най-претенциозните неща при нея е поливането. Не трябва да пръскате директно листата, но трябва да поддържате почвата влажна. Това може да стане, ако поливате в чинийката на саксията. Може да поставите малки камъчета, които ще помогнат да изпаряването и усвояването на водата в почвата на растението. Поливайте Колумнеята, само когато видите, че горния слой на почвата е напълно сух, не по-рано. Не я преполивайте – щом видите, че не попита водата, спрете. Растението се полива с вода на стайна температура, която е престояла 24 часа и е по-мека.

Имайки предвид поливането на цветето, почвата, в която ще го засадите, трябва да пропуска вода, да бъде рохка и дренирана. Обикновено тя се състои от еднакво количество пясък и торф и голяма част листовка. Почвата трябва да е минимално кисела или изобщо. Почвата се обогатява на 10 дни или веднъж седмично с минерални торове за цъфтящи растения.

Колумнеята предпочита топлината, ето защо за нея подходящата температура е между 20-25 градуса. Лятото няма да имате проблем с това, но зимата трябва да я държите на топло място, далеч от течения.

Растението се пресажда на всеки две години, през пролетта и лятото, когато прецъфти. Ако искате да я размножите и да подарите това вдъхновение на някого, направете го чрез листа или резници. Поставят се във вода или влажен пясък, за да пуснат корени и после се засаждат много лесно.

Забрави за пречиствали на въздуха! Просто сложи някое от тези растения в дома си

Растенията има свойството да пречистват въздуха и това не важи единствено за природата навън, а и за затворени помещения. Ако искате да...

Както виждате растението има своите претенции, но можете да сте сигурни, че ще ви се отблагодари с красивите си цветове, ако се грижите правилно за нея. Не подминавайте Колумнеята следващия път, щом минете покрай цветарски магазин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com