Как правилно се отглежда Антуриум

3981
Как правилно се отглежда Антуриум
Снимка: iStock

Антуриум е добре познати по нашите краища цвете. В някои места тя се казва лъвска муцунка, а на други можете да я срещнете като кученце. Наименованията на цветето идват от неговите цветове, които наподобяват муцунка на лъвче или кученце. Тичинките пък могат да се оприличат на езиче. Можете да го срещнете в умерения климатичен пояс на Северозападна Африка, Западна Азия и Югозападна Европа.

Повечето кученца се отглеждат като едногодишни растения в саксии и кашпи. Могат да се отглеждат и в градини. Използват се за декорация на градини, засаждане по оградите или пък попълване на цветни петна.


Местоположение и светлина

Мястото може да бъде непрекъснато огряно от слънчева светлина. Това цвете наистина обича топлината и светлината. Можете да го сложите и на шарена сянка. Ако ще го гледате у дома – югоизточен или източен перваз.

Температура

Да, растението наистина обича да му е топло, но умерено. Поради тази причина то вирее толкова добре у нас. Оптималната температура за него е около 15-25 градуса през лятото, а зимата около 8-10.

Начин на поливане и почва

Поливането е умерено. Растението не се нуждае от много вода и можете да го поливате веднъж дневно. Колкото до почвата, тя трябва да бъде добре дренирана. Градинската е отлична за него, както и смесите за балконски цвета, които се продават в магазините.

Размножаване и засаждане

Самото цвете се размножава чрез разсад. Той трябва да бъде направен от семената му, които са особено дребни. Спокойно можете да ги сложите в кофички от кисело мляко и пръст. Хубаво е да ги покриете с найлон или пък да ги поставите в оранжерия.

Младите растения могат да се засеят в градината през април. Ако пък сте решили да посеете семената директно в градината, то е добре това да стане през февруари. Със затоплянето на времето те ще се активират и ще имате красиви кученца в градината си.

Друга възможност за размножаването им е чрез издънки. За да станат хубави и изправени, е добре да ги подпрете с нещо. Когато пораснат – махнете подпорките.

Кученцето е красиво цвете, което всяка градина е хубаво да го има. С тези съвети лесно ще можете да си го отгледате и да му се радвате дълги години. Растението е подходящо и за балкона, тъй като не расте високо и не му трябва особено пространство. Чудесно е за хора, които обичат цветята, но са заети да отглеждат растения, които се нуждаят от по-специални грижи. Можете да му оставите чинийка с вода и така да не го поливате всеки ден или ако пътувате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com