Как трябва да се грижим за краставиците през юни

18849
Как трябва да се грижим за краставиците през юни
Снимка: iStock/Guliver

Погледът ви сигурно се озарява при вида на богатата реколта от краставици, която отглеждате в двора си. Дори да имате по-малко насаждения, трябва да полагате съответните грижи за тях, за да имате накрая добър добив. Краставиците са едни от най-предпочитаните за отглеждане зеленчуци от градинарите. Ако и вие имате зеленчукова градина с предпочитан сорт краставици, ето какви грижи трябва да полагате за тях през юни.

Когато стане въпрос за грижа за растения и по-точно за зеленчуци, освен саденето, поливането и подхранването, което се случва логично, трябва да знаете как да ги предпазите от болести и вредители. В частност при краставиците такива могат да се появят по долните листа, до които не достига слънчева светлина, а единствено влага при поливането. При листата, които имат допир със земята и влажната почва при поливане, вероятността от болест е много голяма. По тази причина през първите две седмици на юни трябва да премахнете листата, разположени най-долу. Не се безпокойте, това няма да повлияе на добива ви. Единствено – ще предпази краставиците от цялостно разболяване.

Какво не трябва да засаждаме до краставиците

През вековната история при отглеждането на зеленчуци от хората беше отбелязано, че някои от тях растат по-добре заедно, а други е по-до...

Няма точна дата за премахване на листата от насажденията с краставици. Всичко зависи от времето, по което са били засадени, както и от времето, по което са родили плод в долната си част. Важно е подрязването да се случи в първата половина на юни. Щом има плод, можете спокойно да отрежете най-долните листа, които се допират до влажната почва.

Нещо много важно е в деня, в който се решили да подрежете краставиците, да не ги поливате. Освен това листата трябва да бъдат отрязани, не скъсани. Може да ползвате градински ножици, ножици за подрязване или остър нож, който ще ви позволи бързо и точно да премахнете долните листа. Така растението ще се възстанови много по-бързо. Когато премахнете долните листа, това ще елиминира риска от поява на болести по краставиците, които могат да се появят при допир на листата с влажната земя. След подобна разкрасителна процедура, насажденията с краставици са много по-свежи. Това се отразява на разсадите, които стават по-здрави и силни, както и на плодове. Със сигурност ще забележите повече и по-вкусни и големи плодове, щом веднъж направите процедурата с подрязването на листата през юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com