Как учени откриха нов вид бозайник у нас?

10471
Как учени откриха нов вид бозайник у нас?
Снимка: БГНЕС

Птиците и бозайниците в Европа са едни от най- изследваните и проучвани родове още от 300 години насам. А наскоро се оказа, че в Странджа учени откриха нов вид бозайник- къртица, различна от обичайните за страната и за континента, помалка от познатата, черна, със слепени клепачи, напълно сляпа. Нарекоха я Talpa martinorum- първата част на името е родова, получават я всички къртици. Втората я прави вече официално призната в света, а в случая е кръстена на руски учен, посветил живота си на изучаването на бозайниците, сред тях и къртиците, на Балканите, в бивша Югославия и България. Как се е стигнало до откритието.

Пред БГНЕС разказва д-р Недко Недялков, директор на Палеонтологичния музей в Асеновград и инициатор на експедицията, довела до сензационната находка. " Беше прието, че фауната на Европа е сред най-добре проучените на света, има много традиции и дори с новите молекулярно генетични методи не се описваха нови видове. Така че това откритие е наистина сензация в науката- в 21-ви век да се открие нов бозайник и то от добре проучена група. Това навежда на мисълта колко още има на места, които далеч не са толкова добре изследвани и то в Източна и Югоизточна Европа." Откритието на новия вид къртица не става, както лаиците си мислят- изведнъж се показва от дупката и си казваш- ха, нов вид! Оказва се, че началото на проучванията е още преди седем години. " Това стана бавно, с търпение, систематично. В България знаехме, че има два вида къртици, като европейската е по- широко разпространена включително и в нашата страна и че има още един вид, открит в района на Странджа, но дълго време този втори вид беше дискусионен, дали е един или друг, просто нямаше достатъчно материал за генетичен анализ, така че биваше причисляван от учените ту към един, ту към друг вид.

Каменна глава на Дионис откриха край Свищов

Каменна глава на бог Дионис откриха полски археолози в античния град Нове край Свищов. Находката е датирана е към II-III век от Новата ...

По моя инициатива случайно при проучвания в Странджа планина намерих една къртица около село Велика, събрахме още малко, анализирахме и още тогава разбрахме, че има нещо ново. После поради редица причини- и финансови, и лични, не успяхме да финализираме проучването, докато през 2017 година с колегата от Словения Борис Криштофек продължихме работата, организирахме експедиция и събрахме допълнителен материал от българската част на Странджа за морфологични и генетични изследвания, също така и проверихме достатъчно екземпляри в музеи и колекции по света, в Европа и Америка, сравнихме с всички известни видове къртици на Европа и се оказа наистина нещо ново, съвсем различно, непопадащо в описанията на нито един известен вид. Къртиците са сложна група и много си приличат наистина, доста сходни са и външно, и морфологично, затова може би този вид е убегнал от погледа на учените." Към откритието интерес проявяват и турските колеги на д-р Недялков, планират се съвместни действия. А откриването на нов вид бозайник за науката означава, че щом в този толкова добре проучен раздел има изненади, кой знае още какво крие Странджа при насекомите и безгръбначните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com