Каква е идеалната разлика в годините между мъжа и жената?

28759
Каква е идеалната разлика в годините между мъжа и жената?
Снимка: iStock/Guliver

Никой не знае универсалната формула за щастлива връзка и за идеалната разлика във възрастта между мъж и жена, която е валидна за абсолютно всяка двойка. Съществува статистика и различни психологически фактори, от които може да се направят някои изводи. 

Ето какво разкри проучване, извършено от американските учени Хуго Майлън и Андрю Франсис от Университета Емори, Атланта със съдействието на Рандал Олсен от Мичиганския университет.

Всъщност главната цел на това проучване, в което участват 3000 души, не беше да изследва разликата във възрастта. Целта на проучването беше да анализира разходите за сватбата и годежа и дали те имат отношение към продължителността и щастието във връзката. 

Резултатите показаха, че тези фактори (сватбата и годежа) нямат никакво отношение със силата на връзката. Една скромна сватба без излишни разходи има същите шансове да положи началото на щастлив брак както и грандиозно и шумно тържество.

Въпреки това самото проучване разкри други доста полезни резултати, сред които и как възрастовата разлика се отразява на успеха на връзката.

Причини, заради които бракът трябва да е добре обмислен

Разлика във възрастта от 1 до 5 години

Партньори с връзка от под 5 години имат най-големи шансове да живеят щастливо. При тях рискът от развод е най-нисък - едва 3%, т.е. вероятността тази връзка да продължи дълго е 97%.

Житейските им цели и ценности са много сходни. Психическото развитие на партньорите е почти еднакво. Мъжът може да поеме водещата роля в брака и да закриля половинката си. Те виждат света по подобен начин, преживели са сходни събития. Музиката, книгите, филмите, които са оказвали влияние върху израстването и характера им, са еднакви. Шансовете да имат общи виждания по отношение на възпитанието на децата им са много големи.

5 - 10 години разлика

Вероятността партньори с такава възрастова разлика да стигнат до развод е 18%.

10 - 20 години разлика

Вероятността партньори с 10-20-годишна разлика във възрастта да стигнат до развод е 39%.

Много жени предпочитат по-възрастен партньор, защото така се чувстват по-млади, крехки, поне такави са в неговите очи. Мъжът е по-улегнал, с повече житейски опит, което кара жената да вярва, че той ще може да се справи с всяка ситуация и с всеки възникнал проблем.

Тайните съвети на ЩАСТЛИВИЯ брак

над 20 години разлика

Според проучването при такава голяма възрастова разлика вероятността бракът да приключи с развод е 95%. 

В началото на такава връзка обикновено жената е привлечена от мъжа, чувства се крехка, слаба, закриляна. Но с времето недоразуменията стават все повече и по-големи. Партньорите са от различни поколения, на различен етап са от психическото си развитие. Често по-младата жена търси развлечения, а по-улегналият съпруг иска спокойствие и домашен уют. Възпитанието в различни периоди също оказва влияние върху ценностната им система. Най-силно това си проличава, когато се появят децата.

Това означава, че колкото по-голяма е възрастовата разлика, толкова по-голяма е вероятността бракът да приключи с развод.

Разбира се, всичко това е на база проучвания и заключения, направени от тях. Няма единен отговор за най-подходящата възрастова разлика между двама души. Както няма формула за това какво трябва за една дълга и щастлива връзка. За един успешен брак са нужни привличане между двамата, общи интереси, обща ценностна система, търпение, компромиси и, разбира се, най-вече любов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com