Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е ключовата разлика между скир и кисело мляко?

01 декември 2023, 09:42 часа

Скир е традиционен исландски млечен продукт. Той прилича на кръстоска между заквасена сметана и извара, има кисел вкус и плътна консистенция.

Ползи и вреди

Скир съдържа полезни млечнокисели бактерии, калций, натрий и голямо количество протеин. Не трябва да се консумира при непоносимост към краве протеин.

Какъв е вкусът на скира?

Това е плътна или рядка бяла напитка, която има кисел вкус с приятен сладък послевкус.

Любопитни факти

  • Много популярно мляко в Исландия.
  • Норвежците наричат ​​някои сирена "скир".

Каква е разликата между кисело мляко и йогурт?

Киселото мляко

Киселото мляко е ферментирал млечен продукт, получен чрез подквасване на натурално мляко с чисти култури от млечнокисели бактерии. Съставът от бактерии, който превръща млякото в кисело мляко, се нарича закваска.

Съвременната закваска за кисело мляко се състои от няколко вида бактерии, сред които задължително присъстват термофилни стрептококи и български бацил. Освен това към закваската могат да се добавят и други бактерии като бифидобактерии и ацидофилус.

Съгласно нормативната уредба в киселото мляко могат да се добавят арома добавки, парчета плодове, овкусители, захар, сгъстители и стабилизатори. Благодарение на това хранителната индустрия днес предлага фантастично разнообразие от кисели млека за всеки вкус. Но това също прави модерното промишлено произведено кисело мляко различно от това, което природата го е предвидила да бъде. Може би затова става все по-популярна практиката да си правите собствено кисело мляко у дома.

Има ли разлика между йогурт и кисело мляко?

Каква е ключовата разлика между скир и кисело мляко?

Скир представлява млечен продукт, който наподобява на цедено кисело мляко. Скирът съдържа значително количество протеини и изключително ценното при него е че няма мазнини. За производството му се използва кисело мляко, от което е премахнато значително количество вода. По този начин се концентрират полезните му съставки и се добавя по-голяма хранителна стойност в по-малко съдържание.

В киселото мляко, се съдържат живи бактерии, които представляват пробиотици. Тези бактерии ферментират лактозата и водят до образуване на млечна киселина, която дава киселият вкус и специфичният аромат.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес