Каква е разликата между брашно тип 500 и тип 650?

27175
Каква е разликата между брашно тип 500 и тип 650?
Снимка: iStock

Брашното е сред най-старите продукти, които човечеството познава. У нас то е символ на културата и традициите ни, с него са замесени историята и бита ни чрез питките и обредните хлябове, които домакините омесвали и за празници, и за погребения и помени.

В световен мащаб брашното се счита за основна храна в редица страни и е изхранило много поколения в бедни и трудни години. И макар да са по-популярни брашната от зърнени култури като пшеница, ръж, ечемик и други, то брашната от нестандартни култури като кестените например смело се предлагат и печелят популярност с ползите, осигуряващи за здравето.

Вероятно сте забелязали, че на опаковките на брашната има комбинация от буква и цифри, които сочат типа им, като най-разпространеното, известно и използвано брашно е бялото, тип 500, което обаче, уви, далеч не е най-полезното. По-полезно безспорно е ръженото брашно, това от ориз и кестени и много други видове, които обаче не са най-добрите избор за домашния кейк. За да може да изберете брашно според нуждите си, следва да знаете разликата между различните брашна и по-специално разликата между брашно тип 500 и тип 650, които най-често виждаме в рецептите за тестени, сладки вкусотии и домашен хляб.

Защо бадемовото брашно е по-добро от повечето други брашна

Защо брашното тип 500 има по-малки ползи за здравето?

Причината за този неприятен факт – бялото брашно да не е най-полезното – се корени в начина на преработка на суровината за получаване на брашното. За производство на бялото брашно е необходимо да се отстрани обвивката на зърната, с което се отстраняват и ценни витамини и минерали, намиращи се в най-големи количества именно в обвивката. Но пък се получава бяло и ултра фино брашно, намиращо приложение и в производството на хляб, хлебни, тестени и сладки изделия, и в дома за домашни кулинарни изкушения, приготвени от ръцете на домакинята.

Колкото повече от обвивката се запазва в производствения процес и намира в брашното, толкова по-полезно е то. Така най-ценни за здравето, най-богати на минерали и витамини са брашната, получени чрез т.нар. просто смилане. Ако нито една част от обвивката не се изхвърля, а се смила и се намира в брашното, то това е т.нар пълнозърнесто брашно, приетото за най-полезно и най-богато на витамини и минерали именно защото се смила с обвивката, където те се намират. Ако се чудите как да разпознаете по-пълноценното брашно с повече витамини и минерали – вижте цвета – колкото по-тъмен е, толкова по-полезно е брашното пред вас.

Какво представлява силното брашно

Брашно тип 500 и тип 650 – каква е разликата между тях?

Разликата в цифрата подсказва, че има разлика между двете брашна, но каква е тя? Цифрата сочи процент пепелно съдържание. Колкото е по-високо пепелното съдържание, толкова по-полезно е брашното. Колкото по-висока е цифрата, изписана до тип, толкова по-високо е пепелното съдържание. Така най-пълноценните брашна, при които обвивката на зърното е част от брашното, са с най-големи цифри след тип – тип 1850, тип 2000 – това са т.нар. пълнозърнести брашна.

Брашно тип 650 определено е по-пълноценното и по-полезно брашно от брашно тип 500, но това далеч не  е единствената разлика между брашно тип 500 и тип 650. Други разлики са:

  • Макар брашното тип 650 да е също бяло пшеничено брашно, супер фино и идеално за печива, то е по-богато на витамини и минерали от брашно тип 500.
  • Брашното тип 650 е с по-високо съдържание на белтъци от брашно тип 500.
  • Брашното тип 650 е с по-ниско съдържание на нишесте, което го  прави по-пълноценна храна, по-полезно за здравето от тип 500.

Ако се чудите кое брашно да изберете, тип 650 явно е по-здравословният избор. Възможно е да заместите в рецептата брашно тип 500 с брашно тип 650, без да се тревожите дали ще ви се получи печивото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com