Защо бадемовото брашно е по-добро от повечето други брашна

3278
Защо бадемовото брашно е по-добро от повечето други брашна
Снимка: jennyleenaguirre / Pixabay

Бадемовото брашно е популярна алтернатива на традиционното пшенично брашно. Той е с ниско съдържание на въглехидрати, пълен с хранителни вещества и има малко по-сладък вкус.

Бадемовото брашно може също така да осигури повече ползи за здравето от традиционното пшенично брашно, като например намаляване на „лошия“ LDL холестерол и инсулиновата резистентност.

Какво е бадемово брашно

Бадемовото брашно се прави от смлени бадеми.

Процесът включва бланширане на бадеми във вряща вода, за да се отстранят ципите, след което ги смилате и пресявате във фино брашно.

Бадемовото брашно се прави чрез смилане на бадеми с непокътната кора, което води до по-грубо брашно.

Тази разлика е важна в рецепти, където текстурата има голямо значение.

Бадемовото брашно е невероятно питателно

Бадемовото брашно е богато на хранителни вещества. В 28 грама се съдържат:

Калории: 163

Мазнини: 14,2 грама (9 от които са мононенаситени)

Протеин: 6,1 грама

Въглехидрати: 5,6 грама

Диетични фибри: 3 грама

Витамин Е: 35% от RDI

Манган: 31% от RDI

Магнезий: 19% от RDI

Мед 16% от RDI

Фосфор 13% от RDI

Бадемовото брашно е особено богато на витамин Е, група от мастноразтворими съединения, които действат като антиоксиданти в тялото ви.

Те предотвратяват увреждането от вредни молекули, наречени свободни радикали, които ускоряват стареенето и увеличават риска от сърдечни заболявания и рак.

Всъщност няколко проучвания свързват по-високия прием на витамин Е с по-ниски нива на сърдечни заболявания и Алцхаймер .

Магнезият е друго хранително вещество, което се съдържа в изобилие в бадемовото брашно. Той участва в много процеси в тялото ви и може да осигури няколко предимства, включително подобрен контрол на кръвната захар, намалена инсулинова резистентност и по-ниско кръвно налягане.

Бадемовото брашно е по-добро за вашата кръвна захар

Храните, направени с рафинирана пшеница, са с високо съдържание на въглехидрати, но с ниско съдържание на мазнини и фибри.

Това може да причини високи пикове в нивата на кръвната захар, последвани от бързи спадове, които могат да ви оставят уморени, гладни и жадни за храни с високо съдържание на захар и калории

Обратно, бадемовото брашно е с ниско съдържание на въглехидрати, но с високо съдържание на здравословни мазнини и фибри.

Тези свойства му придават нисък гликемичен индекс, което означава, че освобождава захар бавно в кръвта ви, за да осигури продължителен източник на енергия.

Както бе споменато по-горе, бадемовото брашно съдържа забележително високо количество магнезий – минерал, който играе стотици роли в тялото ви, включително контролиране на кръвната захар.

Изчислено е, че между 25-38% от хората с диабет тип 2 имат дефицит на магнезий и коригирането му чрез диета или добавки може значително да намали кръвната захар и да подобри функцията на инсулина.

Всъщност способността на бадемовото брашно да подобрява инсулиновата функция може да се отнася и за хора без диабет тип 2, които имат или ниски нива на магнезий, или нормални нива на магнезий, но са с наднормено тегло.

Това може да означава, че ниските гликемични свойства на бадемите и високото съдържание на магнезий могат да помогнат за контролиране на кръвната захар при хора с или без диабет тип 2.

Бадемовото брашно е без глутен

Пшеничното брашно съдържа протеин, наречен глутен. Помага на тестото да остане еластично и да улавя въздух по време на печене, така че да бухне и да стане пухкаво.

Хората, които имат цьолиакия или непоносимост към пшеница, не могат да ядат храни с глутен, защото тялото им го смята за вредно.

При тези индивиди тялото произвежда автоимунен отговор за отстраняване на глутена от тялото. Тази реакция води до увреждане на лигавицата на червата и може да причини симптоми като подуване на корема, диария, загуба на тегло, кожни обриви и умора.

За щастие, бадемовото брашно е както без пшеница, така и без глутен, което го прави чудесна алтернатива за печене за тези, които не могат да понасят пшеница или глутен.

Въпреки това е важно да проверявате опаковката на бадемовото брашно, което купувате. Докато бадемите са естествено без глутен, някои продукти могат да бъдат замърсени с глутен.

Бадемовото или кокосовото брашно е по-полезно за здравето

Бадемовото брашно може да помогне за понижаване на LDL холестерола и кръвното налягане

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб.

Добре известно е, че високото кръвно налягане и нивата на „лошия“ LDL холестерол са рискови маркери за сърдечни заболявания.

За щастие, това, което ядете, може да има голям ефект върху кръвното ви налягане и LDL холестерола, като много проучвания показват, че бадемите могат да бъдат доста полезни и за двете.

Как да използвате бадемово брашно при печене и готвене

Бадемовото брашно е лесно за печене. В повечето рецепти за печене можете просто да замените обикновеното пшенично брашно с бадемово.

Може да се използва и вместо галета за покриване на меса като риба, пиле и говеждо.

Недостатъкът на използването на бадемово брашно пред пшенично брашно е, че печените продукти обикновено са по-плоски и плътни.

Това е така, защото глутенът в пшеничното брашно помага на тестото да се разтяга и задържа повече въздух, което помага на печените изделия да се надигнат.

Бадемовото брашно също е с по-високо съдържание на калории от пшеничното брашно, съдържащо 163 калории в 28 грама, докато пшеничното брашно съдържа 102 калории.

Как се сравнява с алтернативите

Много хора използват бадемово брашно вместо популярни алтернативи като пшенично и кокосово брашно. По-долу е информация за това как се сравнява.

Пшенични брашна

Бадемовото брашно е с много по-малко въглехидрати от пшеничното брашно, но с по-високо съдържание на мазнини.

За съжаление това означава, че бадемовото брашно е по-калорично. Въпреки това, той компенсира това, като е невероятно питателен.

Бадемовото брашно също е без глутен, докато пшеничното брашно не е, така че е чудесен вариант за хора с целиакия или непоносимост към пшеница.

При печене бадемовото брашно често може да замени пшеничното брашно в съотношение 1:1, въпреки че печените продукти, направени с него, са по-плоски и по-плътни, защото им липсва глутен.

Фитиновата киселина, антинутриент, също е по-висока в пшеничното брашно, отколкото в бадемовото, което води до по-лошо усвояване на хранителните вещества от храните.

Той се свързва с хранителни вещества като калций, магнезий, цинк и желязо и намалява степента, до която те могат да бъдат абсорбирани от червата.

Въпреки че бадемите естествено имат високо съдържание на фитинова киселина в кората си, бадемовото брашно няма, тъй като губи кожата си в процеса на бланширане.

Кокосово брашно

Подобно на пшеничните брашна, кокосовото брашно има повече въглехидрати и по-малко мазнини от бадемовото.

Освен това съдържа по-малко калории на унция от бадемовото брашно, но бадемовото брашно съдържа повече витамини и минерали.

Както бадемовото, така и кокосовото брашно не съдържат глутен, но кокосовото брашно е по-трудно за печене, тъй като абсорбира много добре влагата и може да направи текстурата на печените изделия суха и ронлива.

Това означава, че може да се наложи да добавите повече течност към рецептите, когато използвате кокосово брашно.

Кокосовото брашно също е с по-високо съдържание на фитинова киселина от бадемовото брашно, което може да намали колко хранителни вещества тялото ви може да абсорбира от храни, които я съдържат.

Полезно ли е бадемовото брашно? Отговорът ще ви изненада!

Бадемовото брашно е чудесна алтернатива на пшеничните брашна.

То е невероятно питателно и осигурява много потенциални ползи за здравето, включително намален риск от сърдечни заболявания и подобрен контрол на кръвната захар.

Бадемовото брашно също е без глутен, което го прави чудесен вариант за хора с целиакия или непоносимост към пшеница.

Ако търсите брашно с ниско съдържание на въглехидрати, което е богато на хранителни вещества, бадемовото брашно е чудесен избор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com