Каква е разликата между пазар и базар?

10050
Каква е разликата между пазар и базар?
Снимка: БГНЕС

В разговорната реч мнозина от нас използват пазар и базар като синоними, като думата пазар е по-употребяваната у нас, докато за базари говорим основно, когато става въпрос за благотворителни изяви като изложба-базар например. Двете думи обаче имат повече от едно значение и във всяко едно от техните значение те се различават една от друга.

Какво означава базар и какво пазар?

За да открием разликата между пазар и базар, следва да знаем значението на всяка от двете думи. Базар се нарича покрит пазар с множество малки магазини, както и разпродажба, организирана по определен повод, която в повечето случаи има благотворителен характер. Пазарът е място за продажба на стоки, най-често открито, но има и покрити пазари, като пазарите могат да бъдат физически и виртуални.

Повечето хора смятат, че базар е съвременното наименование за пазар, което е далеч от истината, като се има предвид, че базари са съществували около 3000 г. пр.н.е., като най-вероятно първоначално базарите са функционирали извън стените на градовете и са удовлетворявали нуждите на кервансарай. По-късно стават част от градския живот и средство за задоволяване на нуждите на населението. Така че базар не е съвременно и по-модерно име за пазар, а дума, различна от нея.

Знаете ли какво означават тези диалектни думи и изрази?

Пазарът освен място със сергии, предназначено за покупко-продажба на стоки, сред които и хранителни – най-често плодове и зеленчуци, има и друго значение – метафорично като синоним на икономика – примерно казваме „Вижте какво се търси на пазара“. Пазарите в миналото се формирали в селищата в определени дни, които се наричали пазарни. Днес в редица градове има непрекъснато функциониращи пазари, но въпреки това са се запазили и т.нар. пазарни дни, когато на пазара се предлагат повече стоки и се посещава от повече хора. Тези пазарни дни са различни за различните пазари и градове.

Съвкупността от магазини, складове, панаири, тържища, палати, борси, базари и т.н. образуват пазарната система на една държава. В този ред на мисли и отговаряйки каква е разликата между пазар и базар, можем да заключим, че пазар е по-общото понятие от базар. Какво още различава двете понятия?

Разликата между пазар и базар – къде е тя?

Любопитен факт е, че думата пазар произхожда от персийската дума bâzâr, но пазар не означава базар, както и обратното. Или поне не винаги. Докато пазар в едно от значенията си е по-скоро отрито място за продажби със сергии, то базарите са предимно на закрито, иначе при това значение на двете думи те много си приличат и е възможно да наречем базара пазар, без това да е погрешно.

Кои са най-често използваните думи с преносно значение в българския език

В другите си значения обаче двете думи се различават напълно една от друга и не могат да бъдат взаимнозаменяеми. Докато базари се наричат разпродажби с определени цели – събиране на средства, благотворителност и т.н., пазари наричаме сфери на икономиката, в които се разменят и разпределят ресурси и блага между икономическите субекти – купувачи и продавачи в това число и държавата. Пазарите могат да бъдат на стоки и услуги, които наричаме продуктови, на труд и капитали, познати като ресурсни.

Съществуват още свободен пазар, местен, национален, международен. Следователно, когато се колебаем каква е разликата между пазар и базар, следва да си припомним, че пазарът е по-общо понятие, което срещаме с различни значения и далеч не означава само място за продажба на стоки, както е по отношение на базара, докато ако наречем благотворителния базар благотворителен пазар, то няма да сме допуснали сериозна грешка и ще бъдем разбрани. Обратното не е допустимо – не е възможно да наречем пазара на труда базар на труда, нито международния пазар международен базар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com