Каква е разликата между море и океан?

25554
Каква е разликата между море и океан?
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Размери, физически граници, дълбочина... Няколко критерия отличават океаните от моретата – но това са разлики, които са основани повече на условности, отколкото на обективни характеристики. Когато Васко Нунес де Балбоа в 1513 г. прекосил Панамския провлак и навлязъл в непознати води, той ги нарекъл „Южно море“. Пет години по-късно Магелан плавал там в тихо време и ги назовал Тихи океан.

Това е и един проблемите: моретата и океаните са преди всичко условни наименования, измислени от човека. Оттук и трудностите с тяхното ясно разграничаване. В момента има няколко критерия. Първият е най-интуитивният: това, което отличава океана от морето, е преди всичко големината. По дефиниция океанът е по-голям. Най-малкият - Северният ледовит океан, се е разпрострял на 14.75 милиона кв. км - докато най-голямото море, Арабското, обхваща 3,8 милиона кв. км. Океанографите вземат предвид още естеството на бреговете, дълбочината на дъното и солеността на водата. Традиционно терминът "океан" се отнася до най-голямото пространство от солена вода, граничещо с континенти. На брой океаните са 5: Атлантически, Северен ледовит, Тихи, Индийски и Южен. Всеки знае или от географията, или от собствени пътувания, че океаните са много по-големи от моретата. Много морета биват дефинирани като самостоятелна водна територия само, понеже е присвоено име на някаква част от океана, съседна на дадена суша – като, примерно, Средиземно море.

Мраморно море, какво трябва да знаете за него

Морета

На планетата има 63 морета. Те са разделени на две основни категории – крайбрежни (маргинални) и затворени (вътрешни). Вътрешните морета са врязани навътре в някои континенти. Такива примери са Черно, Мраморно, Средиземно, Балтийско море – които са свързани с океана посредством система от протоци и са почти изцяло заобиколени от суша.

Крайбрежните морета са разположени покрай крайбрежията на континентите, следват контурите им и са ограничени от полуострови, острови или плитчини. Карибско море, например, е заобиколено от редица острови. Ала „море“ не означава непременно „плитки води“. Дълбочината на крайбрежните морета може да бъде много голяма, както в Норвежко море (максимална дълбочина - 3970 м) или Коралово море (9174 м). Тези морета са по-малко изолирани от океаните в сравнение с вътрешните (затворените). В същото време водите им активно и постоянно се смесват с океанските. Характерни примери са Източнокитайско, Норвежко, Тасманово море.

Океани

За океаните е типична по-активна обмяна на водни маси. При желание човек може да достигне, от който и да било един до друг океан, без да стъпи на суша. Граници на океаните представляват брегове на континенти, архипелази и отделни острови, а също и меридианите, минаващи през различни географски точки. Обединяват ги често проливи - например Магелановият или Беринговият. Всички океани заедно с моретата, свързани с тях чрез протоци и проливи, образуват Световния океан.

Знаете ли колко морета има в света? Кое да посетите това лято – част 1

Още какво отличава моретата от океаните освен размерите?

Моретата са с по-голямо биоразнообразие от океаните. Средиземно море, например, съдържа 4 до 18% от видовете на морската фауна в света - а площта му е под 1% от тази на Световния океан!

Моретата притежават свои хидроложки режими, различни от океанските. Имат също собствени стойности на такива параметри като температура, прозрачност и соленост на водата. Всяко море има своя система от течения, собствени флора и фауна, които се различават от океанските.

Някои морета нямат брегове. Такова е, например, Саргасово море – разположено по средата на Атлантическия океан и в тропически ширини.

Определени водни територии биват наричани ​​морета, но не са - например, Каспийско и Мъртво море. Това са по-скоро големи езера.

Съществуват и своеобразни „исторически“ морета – те са свързани с паметни събития от световната история или различни митологии. Такова е, например, Тиренско или Лигурско море, което се явява просто част от Средиземно море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com