Какви чайове да консумираме през зимата?

6559
Какви чайове да консумираме през зимата?
Снимка: Pasi Mämmelä / Pixabay

Ако настинете, не грабвайте хапчетата веднага! Опитайте се да прибягвате до надежден и доказан метод - билколечение. Билколечението е най-безопасният метод за лечение, тъй като няма странични ефекти при правилното използване на лечебните растения. За да могат билките да увеличат максимално своите лечебни свойства, те трябва да бъдат правилно събрани, изсушени и съхранявани. И разбира се трябва да знаете кои от тях, в какви комбинации и в какви дозировки да използвате в определени случаи.

Ето едни от най-ефективните чайове през зимните месеци:

Никога не пийте чай, приготвен предния ден – вредно е за здравето

Консумацията на чай, приготвен на предния ден, може да причини проблеми със стомашно-чревния тракт, червата и черния дроб. Само след ня...

Невен – за да се справите с настинките. Портокаловите цветни кошници от невен имат доста широк спектър от действия: намаляват кръвното налягане, нормализират сърдечно-съдовата дейност и дори лекуват кожни заболявания. В допълнение, растението има мощен антибактериален ефект. Благодарение на невена можем да предотвратим настъпващата настинка в самото начало.

За да направите това, просто трябва да запарите три или четири щипки сухи листенца с чаша вряща вода, настоявайте за половин час и след това прецедете. Тинктурата трябва да се капне в нова, и да се прави гаргара на гърлото на всеки час. И ще се изненадате колко бързо ще отстъпи една привидно коварна настинка.

Евкалипт: с нея борим микробите. Може би едно от най-ефективните средства за лечение на настинка са препарати, съдържащи евкалипт. Листата на това чудотворно растение съдържат етерични масла, танини, лечебни горчиви вещества, смоли и, разбира се, фитонциди – вещества, които имат пагубен ефект върху голямо разнообразие от патогенни бактерии и микроби. Тинктурата от листа на евкалипт е отлично средство за инхалация при заболявания на горните дихателни пътища.

Ароматното масло от евкалипт ще помогне за предотвратяване на въздушно-капковите инфекции: просто капнете няколко капки масло в аромалампата и няма да се страхувате от грипна епидемия.

Чай с лук? Рецепта за здраве и дълголетие

Ако сте свикнали да започвате деня си с чаша ароматно кафе, което не допринася за подобряване на здравето и настроението ви рано сутрин...

Салвия - свещената билка. Това растение е добре познато в народната медицина. Хипократ нарича градинския чай свещена билка и препоръчва използването й при лечението на много заболявания.

Подбел: В научната медицина подбелът се използва като ефективно отхрачващо средство. Растението влиза в състава на млечни и потогонни чайове, използвани при бронхит, бронхиална астма, ларингит и др. Освен всичко друго, подбелът е едно от универсалните лечебни растения. Успокоява силната кашлица, намалява възпалението и има свойства за заздравяване на рани. Отвара от листата се пие при дрезгав глас, кашлица, а също и при възпаление на стомашната лигавица.

Риганът: по съдържание на активни съединения той е почти еквивалентен в това отношение на лененото семе. Риганът има успокояващо, противовъзпалително и отхрачващо действие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

7 начина за откриване на изневяра

Програмата за пране, която разваля пералнята

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием сок от нар всеки ден?

4 неща, които всяка дама над 40 години трябва да направи

Възможно ли е да сварите картофи за 5 минути?

10 подаръка, които не трябва да се дават на новодомци

Нумеролог разкри как рождените дати на партньорите разкриват задачата на техния съюз

Учени с важно разкритие: Ето защо може да е оглушал Бетховен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com