Какви цветя не трябва да се събират в един букет?

12177
Какви цветя не трябва да се събират в един букет?
Снимка: iStock/Guliver

Букет, събран със собствените ви ръце, ще покаже вашето специално отношение и ще бъде запомнен по-добре от всяка опция, закупена в магазин. За да не бъде наречен вашият старателно подготвен флорален шедьовър „метла“, възползвайте се от експертните съвети как да съставите перфектния букет и не допускайте няколко често срещани грешки.

В изкуството, модата, архитектурата и дизайна доминира еклектиката, тоест комбинация от различни стилове, и тези тенденции също нямаше как да не бъдат отразени във флористиката. Но трябва да съберете напълно несъвместими цветя в един букет със специален вкус и чувство за пропорция, така че ако не сте уверени в артистичните си таланти, по-добре е да не експериментирате - рискувате да останете неразбрани. За да избегнете грешки, вземете под внимание няколко прости правила за това кои цветя не трябва да се събират в един букет.

5 начина да запазим цветята във вазата свежи

Опасен нарцис

Ако решите да съберете букет, тогава е по-добре да не добавяте нарциси и зюмбюли: те не могат да бъдат поставени във вода с други цветя. И двата вида винаги трябва да се държат отделно, защото тези цветя отделят изключително отровна слуз, която запушва капилярите на други растения. В резултат на това един нарцис „убива“ целия букет - останалите цветя с такъв съсед умират много бързо без храна.

Също така трябва да внимавате с хризантемите, те причиняват алергии. Ако не сте сигурни, че жената, за която е предназначен букетът, не е алергична, по-добре не добавяйте хризантеми към него. Също така си струва да помислите дали тя харесва цветя със силен аромат - ако не, тогава се откажете от лилии и зюмбюли.

Дървесни и луковични

Виждали ли сте някога лалета в комбинация с рози? Няма и да видите, защото такъв дует нарушава друго универсално правило: дървесните цветя трябва да се комбинират с дървесни, а луковичните с луковични. Следователно дървесната роза не е подходяща за луковично лале.

Но ако искате да въздействате и да изненадате приятелката си, можете да направите за нея пролетен букет от бели зюмбюли, лилави лалета и жълти нарциси, защото всички тези цветя са луковични и изглеждат страхотно заедно. Да, поради познатите ни отровни свойства на нарциси и зюмбюли, такъв букет няма да издържи дълго, така че е по-добре да го подарите веднага за незабавен уау ефект. Красиво ще изглежда и комбинация от жълти нарциси и лалета със сини зюмбюли.

Има обаче едно изключение от това правило - комбинацията от рози с луковични лилии: в един букет те не пречат на живота си един на друг и визуално изглеждат добре заедно.

6 цветя, които издържат дълго време във ваза

Старомодно и ретро

Определено не трябва да комбинирате бели хризантеми с червени рози: такъв букет отдавна е остарял, но нещо подобно все още може да се намери в сергиите за цветя. Но тук всичко зависи и от това какъв вид хризантеми и рози сте избрали, защото има не само големи хризантеми, но и дребни храстови сортове, които са идеални като допълнение към розите. Не трябва да комбинирате хризантема с лилия.

Но дори такава двойка има право да съществува в един букет, ако покажете въображение и вкус. Например, можете да съставите стилен монобукет от бели рози, бели хризантеми и бели лилии. Поставете висока лилия в центъра, бели рози около нея и направете буйна „пола“ от хризантеми.

Но си струва да се разграничи старомодното от ретрото. Сега, например, мимозата отново е популярна. За да може мимозата да връща приятни спомени по-дълго, не я поставяйте във вода, тя не я харесва - започва да гние и жълтите топки стават черни.

Вкус и цвят

Що се отнася до избора на цветови комбинации в един букет, вие сте ограничени само от вашето въображение. Можете да се обърнете към цветното колело и да изберете нюанси, които се допълват взаимно, но в съвременната флористика можете да комбинирате всичко. Не забравяйте, че трябва да изберете цветя, които са свежи и без почернели венчелистчета. Купете ги там, където растенията се разпродават бързо, като големи пазари или универсални магазини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com