5 начина да запазим цветята във вазата свежи

4029
5 начина да запазим цветята във вазата свежи
Снимка: iStock/Guliver

Някои отрязани цветя бързо увяхват и губят свежия си вид. За щастие има няколко прости метода, които могат да им помогнат да изглеждат по-добре за по-дълъг период от време. Например, добавянето на захар към водата във вазата или поставянето на цветята в зона с ниска влажност може да ги запази жизнени.

Пет ефективни метода за поддържане на цветята във вазата свежи

Най-добре е да поставите цветята в чисти вази

Правилното почистване на вазите редовно може да намали вероятността от развитие на бактерии и други микроорганизми в тях. Освен това цветята ще изглеждат добре, ако винаги ги поставяте в чиста ваза. Когато почиствате ваза, уверете се, че стъблата на цветята не се припокриват твърде много във вазата. Освен това хората трябва да избират вази с широки отвори отгоре.

С течение на времето малки отпадъци могат да се натрупат на дъното на ваза, държаща цветята във вода. Ежедневното почистване на дъното на вазата намалява риска от бактериална инфекция на цветята. Той също така е позволено добавянето на таблетки аспирин към водата, които поддържат водата чиста и свободна от вредни бактерии, които могат да наранят цветята.

Растенията, които пречистват въздуха у дома

Цветята трябва да се поставят във ваза, пълна с вода

Необходимо е да се гарантира, че водата на цветето е с правилната температура. Горещата вода може да повреди венчелистчетата, но студеният въздух може да ги увяхне. Идеалната температура на водата трябва да бъде между 43 и 44 градуса по Целзий, обаче не трябва да е прекалено гореща. Изсипете водата във ваза и я поставете на хладно място за около два часа. Тъй като молекулите на горещата вода се движат през стъблата по-бързо, те ще избутат първоначалната влага в цветята.

Като поставите прясно набрани цветя в студена вода, можете да имитирате процеса на темпериране. Саксийните растения трябва да се поставят при стайна температура или по-топла вода. Като алтернатива можете да поставите букет в топла вода или вода със стайна температура, без да променяте метода.

Преди да потопите цветята във вазата, подрежете стъблата под ъгъл

За често подрязване на стъблото трябва да се използват остри ножове. Правенето на 45-градусов разрез на стъблото с остър нож ще гарантира, че стъблото е подрязано правилно. Преди да поставите цветята във ваза, препоръчваме незабавно да извършите тази проста процедура, която им позволява да абсорбират отново вода. Розите и другите нежни цветя изискват отрязване на стъблата им под течаща вода. Това ги предпазва от попадане на бактерии и въздушни мехурчета, които пречат на абсорбцията на вода.

Ползите от стайните растения за нашето здраве

Правилно подреждане на цветята

Различните цветя трябва да се държат в отделни вази, защото поставянето им в една и съща ваза може да навреди на някои от тях. Това е така, защото прясно набраните цветя отделят химикали и когато бъдат отстранени от растението във водата, те стават отровни за другите цветя.

Подхранвайте цветята

Подхранването удължава живота на цветята, като трябва да изберете препарати за подхранване, които да съдържат биоциди и други важни витамини. Има ги във всеки магазин за цветя и може да бъдат закупени от там. Можете да направите храна за цветя у дома, като смесите 3 части газирана  вода с малко количество захар. Тази смес е много по-ефективна от търговските предложения в цветарските магазини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com