Какви ябълки да предпочетем: червени, жълти или зелени?

21993
Какви ябълки да предпочетем: червени, жълти или зелени?
Снимка: iStock

Ябълката е един от най-популярните плодове в умерените географски пояси. Има различни сортове ябълки, като основните разновидности лесно се разпределят по цвят: червени, жълти и зелени. Но дали това има значение, когато ни се иска да изядем една ябълка? За наша изненада, има – като вкусът не е единствената разлика. Ето какво споделя диетологът Анете Месенаш, специалист по клинично и спортно хранене.

Зелените ябълки съдържат много хлорофил – зеления пигмент, който оцветява не само ябълките, но и листата на растенията. Други, когато узреят, бавно разграждат този цвят и пожълтяват. Жълтите ябълки са с високо съдържание на натуралното вещество каротин, което също може да се намери в много жълти, оранжеви и червени плодове и зеленчуци – класическият „каротинов“ пример са морковите. По време на зреенето на съответните сортове ябълки това вещество осигурява жълт цвят на кората. При червените, когато узреят, се образуват особено много антоциани. Червеният пигмент в корите им изпълнява функцията на антиоксидант и предотвратява вредите от прекалената ултравиолетова слънчева светлина.

Ето кой плод поддържат нивата на хостелерола под контрол

Ползата от консумацията на плодове е позната на всички. Сред тях има плод, достъпен за всеки бюджет, чието присъствие на трапезата ежед...

Но все пак повечето сортове ябълки не са едноцветни; кората им обикновено има два или дори три цвята в различни съчетания. Такива ябълки очевидно съдържат и трите пигмента. Например, червени петна се появяват по кората на ябълка, когато е изложена на слънце. Кои са по-сладки: зелени или червените ябълки? Обикновено се смята, че червените с техния ярък цвят са по-сладки от зелените – но това е просто разпространен мит. Някои сортове червени ябълки са много кисели и се използват главно в преработен вид – за компоти, сладка, конфитюри. Впрочем, сладкият вкус въобще не означава по-високо съдържание на захар – просто киселите сортове съдържат повече киселина, която надделява над захарта.

Колко здравословни са ябълките? Зеленr, червенr или жълтr: всички ябълки са вкусни и имат реални ползи за здравето. Те съдържат голямо количество витамини, минерали, както и важни микроелементи. В кората им, освен фитохимикалите, които имат противовъзпалително и хипогликемично действие, се съдържат насищащи пектинови фибри. Тяхната целулоза меко стимулира храносмилането и понижава нивата на холестерола.

Но, така или иначе, сортовете понякога значително се различават - особено в съдържанието на витамини. Повечето хора предпочитат червените ябълки. Първо, те могат да осигурят здравословно разнообразие. Червените ябълки в масовия случай съдържат осезаемо повече витамини. Например, една ябълка „Брауберг“ съдържа до 35 милиграма витамин С на 100 грама. В зелените ябълки от сорта „Грени Смит“ има значително по-малко. Кората на червената ябълка също съдържа много антиоксиданти, които могат да неутрализират канцерогените. Антоцианите, придаващи червения цвят, поддържат кръвоносните съдове здрави. Те свързват и обезвреждат свободните радикали, продукти на окислителния стрес, които състаряват клетките.

Максимално количество хранителни вещества обаче има само в зряла ябълка. Зрелите ябълки, събрани в даден регион, съдържат значително повече антоциани, отколкото ранните реколти на недозрели ябълки от отдалечени места, преминаващи през дълго транспортиране, преди да стигнат до рафтовете на магазините.

За какво са полезни сушените ябълки и колко често да ги консумираме

Всеки един от нас е наясно с това, че имаме нужда от плодовете, защото благодарение на тях успяваме да поднесем на организма си солидна...

И още едно важно допълнение: не белете ябълката. Почти 70% от ценните вещества се намират непосредствено под кората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com