5 причини да си дремвате всеки ден

4643
5 причини да си дремвате всеки ден
Снимка: iStock

Получаването на адекватен сън всяка вечер е от съществено значение за здравето на всеки човек. Сънят е естествено циклично състояние на почивка за ума и тялото. Липсата на сън ви излага на опасност от развитието на някои здравословни заболявнаия на сърцето, високо кръвно, диабет, затлъстяване, наддаване на тегло и т.н. Сънят има огромна роля за здравословното ни състояние, но важи ли това и за следобедната дрямка?

Някои твърдят, че дрямката през деня е полезна за тялото, докато други казват, че не е. За да ви помогнем да изчистите всичките си съмнения, ще споделим с вас ползите, както и недостатъците на дремването по обяд. Първо, нека да разгледаме как спането следобед може да бъде от полза за човешкото тяло.

Защо е по-добре да НЕ спите следобед

Много често след обилното похапване на обяд изпитваме желание за сън. Оказва се, че ако периодично лягате веднага след хранене, това мо...

Ползите от следобедния сън

•             Проучванията показват, че кратка дрямка за около половин час може да помогне за повишаване на паметта и подобряване на настроението.

•             Спинето на обяд също може да внесе успокоение на нервната система, като ви помогне да се отпуснете и да останете спокойни. Смята се, че една следобедна дрямка може да помогне за справяне с проблемите с гнева.

•             Изследванията също така показват, че краткият сън през деня всъщност може да подобри концентрацията, като ви помага да станете по-бдителни.

•             Изследователите са открили, че кратка дрямка в средата на деня е естествен начин за понижаване на кръвното налягане. Вече знаете, че липсата на достатъчно сън може да доведе до повишен кортизол, хормона на стреса, което води до стесняване и дори свиване на артериите.

Руски лекар обясни защо трябва да спим задължително по 20 минути на ден

Двaдeceт минути дрямкa нa дeн e нaпълнo дocтaтъчнa, зa дa мoжe чoвeк дa възcтaнoви eнeргиятa в oргaнизмa cи. Тoвa твърди дoктoрът пo би...

•             Сънят също може да помогне за ускоряване на процеса на излекуване при хора, които са претърпели операция в последно време.

Недостатъци на дрямката

Може да се отбележи, че следобедните дремки не са за всеки, особено ако се борите с безсъние - нарушение на съня, което може да повлияе на ежедневните дейности на човек. Опитайте да не спите през деня, тъй като това може да попречи на нощния ви сън.

Предполага се, че хората, които страдат от депресия, затлъстяване или се опитват да отслабнат, също трябва да избягват дневния сън, тъй като това може да задълбочи тези проблеми. Освен това спането през деня може да ви направи уморени и дезориентирани след събуждане.

Изводът е, тъй като дрямката има както предимства, така и недостатъци, най-добре е да разберете плюсовете и минусите на следобедната дрямка и да я планирате. Трябва да намалитеследобедната почивка до най-много 30 минути.

Колко продължава идеалната следобедна дрямка

За повечето хора едва ли има нещо по-добро от сладката следобедна дрямка. Колко трябва да продължи тя, за да се оптимизират енергийните...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com