Какви са причините да ни се похапва постоянно и как да СПРЕМ това

9391
Какви са причините да ни се похапва постоянно и как да СПРЕМ това
Снимка: iStock

Има моменти, в които всичко, за което мислим, е храна и още храна. Тази мисъл ни отвежда до хладилника, което не е препоръчително, ако е късно вечер например. Ако сте забелязали такъв момент и в своето поведение, нека видим какви са възможните причини за него.

Храните се на големи интервали от време – ако се храните на 3-5 часа, това е нормално. Ако чакате повече обаче, е нормално да бъдете прегладнели, което често води те преяждане и тежест в стомаха. Важно е да се храните балансирано и достатъчно често, за да заситите глада в нормални граници.

Лоши навици, които вредят на нашето здраве, а дори не го осъзнаваме

Има някои неща, които почти всеки от нас прави и могат да имат лоши отражения върху здравето ни. Добре е да ги променим, защото на стар...

Храните се с продукти с ниска масленост – някои от тях съдържат захар, сол и калории, които не ви спестяват покачването на тегло, ако го правите с такава цел. Време е да замените тези с полезните мазнини, фибри и протеини, които ще ви съдейства както за здравословното хранене и поддържане на тегло, така и за потискане на апетита. Такива мазнини може да си набавите от ядките, зехтина, авокадото, семената, някои по-мазни риби.

От стрес – понякога имаме навика да посягаме към пакетчето чипс или течния шоколад, защото се тревожим за нещо. Това е вреден навик. Всъщност това е фалшив сигнал, че сте гладни. Повишените нива на хормона на стреса увеличават кръвната захар, оттам идва усещането за глад, но това е само заблуда. Трябва да се успокоите и ще видите как гладът ще премине.

Заспивате много късно – сънят оказва влияние на хормоните, които контролират апетита. Ако тялото не получава достатъчно сън, то произвежда повече хормона грелин, който усилва чувството на глад и разпалва апетита. Това е доказано с проучване – хората, страдащи от проблеми със съня имат много по-голям апетит от онези, които спят достатъчно.

Закусвате с въглехидрати – ако хапнете закуска, съдържаща протеин, ще се чувствате по-сити за по-дълъг период от време и ще хапнете чак за обяд. Ако обаче заложите на въглехидратите, ще се гладни още след час. Това е така, защото протеините са онези вещества, които задоволяват апетита и контролират глада.

Как да спрем с преяждането: Най-лесните начини според диетолозите

Всеки има различни прагове на количество храна, което консумира, за да потисне глада си. В резултат на това самата концепция за преяжда...

Не пиете достатъчно количество вода – гладът в някои случаи може да значи жажда. Ето защо е хубаво преди хранене да изпиете чаша вода. Така ще хапнете по-малко след това. Освен това пиенето на вода ще ви поддържа хидратирани. Доказано е, че ако пиете достатъчно вода през деня, организмът изпитва по-малко глад и не изпитва нужда от мазнини, захар, сол или продукти със съдържание на холестерол.

Консумирате бял хляб – ако го заместите с пълнозърнест, ще приемате повече фибри, които засищат организма. Те са и по-здравословния вариант на хляба, ако не можете да се откажете от него. Заради съдържанието на рафинирани зърна в белия хляб, нивата на кръвната захар се увеличава и това създава усещане за глад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Освен върбовите клонки - какво още се прави за късмет на Цветница

Как да се преборим с чувството за вина?

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com