Какви са разликите между блейзър и сако?

14575
Какви са разликите между блейзър и сако?
Снимка: Thinkstock / Guliver

Сако - част от класически костюм

В традиционната версия сакото е връхно облекло, което е част от костюм с панталон. Изработени са от една и съща материя. Типичните отличителни детайли на сакото са както следва:

Разрез на рамото. Въпреки разликата в техниките за шиене в зависимост от марката, шивача, националните особености, в повечето случаи за сакото се използва кройката „rollino“. Рамото е ръчно изработено с множество слоеве подплата, което му придава типичния заоблен вид, а цялостното яке има отчетливо структурирана форма.

Саката обикновено са едноредни с две или три копчета или двуредни с шест или четири копчета. По-строгите модели имат джобове с нарези, а по-малко строгите модели имат джобове с капаци.

Класическото сако е с твърда подплата, докато от яката до линията на раменете и гърдите е по-тънко, което поддържа плавна линия на преход към талията.

Копчетата, както малки на ръкавите, така и големи, са подбрани стриктно в съответствие с плата.

Прорези – елици - един отзад на едноредно сако, а може и два отстрани - при двуреден модел. Това прави движението по-лесно.

ВАЖНО! Сакото за костюм трябва да се носи с подходящи панталони, за да поддържате официален вид. Ръкавите трябва да са с 1-1,5 см по-къси от маншета на ризата. Едноредното яке е с отворено долно копче. Приляга доста плътно на гърдите, тъй като е обичайно да носите само риза или тънък пуловер под яке.

Какво трябва да носи модерният мъж – съвети

Блейзър - елегантен ежедневен вариант

Блейзърът е по-свободна интерпретация на сако. Може да няма ясно балансирана форма, да е вталено или разхлабено, понякога е зашито без подплата и често без прорези - елици. Използва се всякакъв плат: в клетка, с шарка, в ярки цветове, независимо от цвета на панталоните. Блейзърът е повече или по-малко строг в кройката, но позволява такива свободи като:

  • копчета в контрастен цвят, метални;
  • кръпки джобове - "специален знак";
  • ръбове, вложки, емблеми, "кръпки" на ръкавите.

Това е кръстоска между блейзър и леко сако и е удобно за носене с всичко, включително и пуловер. С блейзър можете да комбинирате класически панталон, дънки. Подходящо е за ежедневно носене в офиса и през почивните дни, когато не се изисква строг дрескод. Често срещан синоним на блейзър е „клубно сако“, тъй като по едно време този тип облекло се появи като отличителен белег на членовете на клуб (спортен, морски, ловен).

Блейзърът е с по-мека кройка и лежерен вид. Може да се носи без цип. С течение на времето той се адаптира към модата и в крайна сметка се превърна в едно от най-популярните части от мъжкия гардероб. В женския костюм се използват и блейзъри, като правилата за носенето им са почти същите.

Смята се, че първият блейзър е направен специално за военноморския екипаж на HMS Blazer, кораб на британския кралски флот, в чест на посещението на кралица Виктория. Елегантността на екипажа толкова впечатлило кралицата, че тя веднага решила да поръча нови блейзъри, подобни на якета, които да се носят като униформи от всички останали екипажи на Кралския флот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com